De saffraan geeft dit gerecht een extra feestelijk tintje. Het zou zeker niet misstaan bij het kerstdiner! En risotto moeilijk? Nee, maar het is wel belangrijk om je hoofd er bij te houden.
Daarom gaat het hier uitstekend samen met de gegrilde groenten en de gebakken kabeljauwfilet. De groenten gaan de nog koude oven in, de vis wordt gebakken als de risotto staat te rusten.
Dat geeft je de ruimte om al je aandacht bij het maken van de risotto te houden. Het resultaat is een perfect gekookte risotto, met een zoetig aroma van de saffraan. De groenten zijn goed geroosterd, met nét een beetje een geblakerd randje. Daarbij dan de gebakken vis… Ik heb er mijn bordje bij afgelikt!
Wat heb je nodig (voor 2 personen):
Voor de risotto:
- 1 el olijfolie
- 1/2 ui fijn gehakt
- saffraan (1 heel envelopje/doosje)
- 200 g risotto rijst
- 1/2 glas droge witte wijn
- 1/2 liter kippenbouillon
- 1 el roomboter
Voor de geroosterde groenten:
- Ongeveer 400 g groenten zoals bospeen, bleekselderij, paprika, courgette, ui
- 1 el olijfolie
- Enkele takjes tijm of 1 tl gedroogde tijm
Voor de vis:
- 2 kabeljauwfilets (of andere stevige witvis)
- Olijfolie
- Roomboter
- Bloem
- zout
Benodigdheden:
- Grote koekenpan voor de risotto
- Koekenpan voor de vis
- Bakplaat bekleed met bakpapier of een siliconenmatje
Hoe maak je het:
- Begin met de voorbereidingen voor de groenten.
Maak de groenten schoon. Halveer wortels of snijd de dikkere exemplaren in vieren. Halveer de courgette, snijd in plakken en deze weer in repen. Verwijder de pitten. Halveer de paprika, verwijder zaadlijsten en pitjes. Snijd in repen. Halveer de ui en laat een deel van de wortelaanzet zitten en snijd een helft van de ui in de lengte in partjes. De wortelaanzet zorgt ervoor dat ze niet uit elkaar vallen. De andere helft is voor de risotto en wordt zo fijn mogelijk in blokjes gesneden. - Verdeel de groenten over het bakblik, soort bij soort (hierdoor behouden de groenten hun eigen smaak) en besprenkel met olijfolie en tijmblaadjes.
Zet het bakblik in de nog koude oven. Stel de temperatuur in op 200 graden en druk op start. De groenten hebben ongeveer 25-30 minuten nodig om te garen. - Haal de vis uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Begin nu aan de risotto. Houdt rekening met een kooktijd van 20-25 minuten.
Doe de saffraan in een kommetje en giet er heet water op.
Verhit de olijfolie in de koekenpan op laag vuur en smoor hierin de ui in 5-10 min tot zacht. De ui mag niet bruinen!
Verhit de kippenbouillon (dit mag ook van de blokje). Voeg je koude bouillon toe, dan koelt de risotto iedere keer af en duurt het langer voordat hij beetgaar is.
Draai het vuur hoger en voeg de rijst toe. Bak de rijst mee totdat de korrels beginnen te glanzen. Voeg de witte wijn toe en breng aan de kook. Laat de alcohol verdampen.
Voeg nu de saffraan met het vocht toe en de eerste scheut hete bouillon. Draai het vuur lager zodat de bouillon net kookt. Roer af en toe met een (siliconen)spatel de rijst los van de bodem.
Als de bouillon bijna opgenomen is voeg je een volgende hoeveelheid toe. Je hoeft constant te roeren, maar doe dit wel regelmatig voor een gelijkmatige garing. Het is ook belangrijk dat de rijst niet droog komt te staan of vastkoekt aan de bodem van de pan.
Proef regelmatig of de risotto beetgaar is, het is de bedoeling dat hij nog wat beet heeft, maar mag niet meer hard zijn. Is de risotto te droog voeg dan nog een beetje bouillon toe. Draai dan het gas uit, roer de roomboter door de risotto sluit de pan met een deksel en laat 5 minuten rusten. - De groenten zullen nu geroosterd zijn. Controleer de garing even door er met een mesje in te prikken. Draai de oven uit, zet de deur op een kiertje zodat de meeste hitte eruit kan. Laat de groenten wel in de oven staan. Zo blijven ze mooi op temperatuur.
- Verwarm twee diepe borden voor door er heet water in te gieten.
- Bak de vis. Verhit een scheut olijfolie en een klontje boter in een ruime koekenpan.
Bestrooi de vis met zout, wentel door de bloem, klop het overtollige eraf. Bak de vis in totaal 5-6 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets. Keer de vis na 3-4 minuten. - Schep de risotto in de borden, verdeel de groenten erover en leg daarop de vis.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 25-30 minuten
Tips voor een goede risotto:
- Gebruik het liefst risottorijst, deze heeft een ronde korrel.
- De witte wijn geeft extra smaak aan de risotto. Tijdens het koken verdampt de alcohol. Wil je geen alcohol gebruiken, dan kun je de wijn ook weglaten.
- Zorg ervoor dat de bouillon kokend heet is wanneer je hem aan de rijst toevoegt. Voeg je koude bouillon toe, dan koelt de rijst iedere keer een beetje af.
- Neem een grote koekenpan voor je risotto in plaats van een gewone pan. In een koekenpan heb je goed zicht op de risotto en kookt de rijst gelijkmatiger. Je hoeft ook niet constant in de pan te roeren, wat je in een gewone pan wel doet.
- Serveer je de risotto met vlees, voeg dan aan het einde van de kooktijd tegelijk met de roomboter een handje Parmezaanse kaas toe. Je kunt de roomboter overigens ook vervangen door goede olijfolie.
Hoi Inge,
het ziet er heerlijk uit! Risotto van bloemkool heb ik nog niet geprobeerd, maar zeker het proberen eens waard. Als het net zo lekker is als couscous van broccoli ;-). Wat een toeval dat jij ook Crohn hebt, maar wel fijn voor je dat je er niet zo veel last van hebt.
Groetjes, Anja.
LikeLike