Speculaasbrokken

De afgelopen weken zag ik ze echt overal: de speculaasbrokken, poppen, pepernoten en gevulde speculaas… De hoogste tijd om zelf eens aan de slag te gaan. Ik kies voor speculaasbrokken, die vind ik lekkerder dan gewone speculaasjes en pepernoten… Misschien omdat ze groter zijn?

Speculaasbrokken (5)

Om er vervolgens achter te komen dat je het deeg één of twee nachten in de koelkast moet laten “rijpen”. Hierdoor komen de smaken, zo schrijft banketbakker Cees Holtkamp, nóg beter tot hun recht. Ik kon net het geduld opbrengen voor die eerste nacht. Het resultaat mag er uiteindelijk wezen! Lekker, knapperige en smakelijke speculaasbrokken.

Wat heb je nodig:

 • 225 g tarwebloem
 • 110 g donkerbruine basterdsuiker
 • 175 g roomboter (ijskoud, in blokjes)
 • 10 g bakpoeder
 • 7,5 g speculaaskruiden  *
 • 3,5 g zout
 • 1 el amandelschaafsel

Benodigdheden:

 • vershoudfolie
 • bakpapier
 • bakplaat
 • deegroller

Speculaasbrokken (7)

Hoe maak je het:

Dag 1

 1. Doe alle ingrediënten (behalve het amandelschaafsel) in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Heb je een keukenmachine dan kun je ook het deeg snel mengen en nog even met de hand kneden. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg in de koelkast.
 2. Laat het deeg 1 nacht of liever 2 nachten rijpen.

Dag 2 of 3

 1. Haal het deeg uit de koelkast en laat het in 2 uur op kamertemperatuur komen.
 2. Verwarm de oven voor op 175 graden (onder en bovenwarmte).
 3. Leg een vel bakpapier (siliconenmatje mag ook) op het aanrecht, daarop het deeg en dek af met nog een vel bakpapier.
  Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Til het voorzichtig op en leg het met het bakpapier op de bakplaat. Haal het bovenste vel bakpapier weg. Bestrooi het deeg met het amandelschaafsel. Druk dit voorzichtig een beetje aan.
  2015-12-03 11.25.03
 4. Bak ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
 5. Haal de bakplaat uit de oven. De speculaas is nu nog heel zacht. Leg het voorzichtig met het bakpapier op een rooster om af te koelen. Na een minuutje of 15, als het al wat steviger aanvoelt, kun je voorzichtig het bakpapier er onder uit halen.
  Speculaasbrokken (2)
 6. Breek in stukken als de speculaas volledig is afgekoeld en bewaar in een goed afsluitbare koektrommel.

Speculaasbrokken (8)

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten + 1 of 2 nachten wachten
Bereiden: 45 minuten (incl. oventijd)

*Je kunt speculaaskruiden ook goed zelf maken, maar ik vind het handiger om ze te kopen, want ik heb alle (gemalen) ingrediënten niet in huis en het is zo’n gedoe om alle specerijen te malen en dan af te meten.
Wil je het zelf proberen dan heb je nodig:

 • 8 tl gemalen kaneel
 • 2 tl gemberpoeder
 • 2 tl gemalen kruidnagel
 • 2 tl gemalen koriander
 • 1 tl gemalen nootmuskaat
 • 1/2 tl gemalen kardemom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s