Mandarijn op sap met basilicum en roze peper

Ben je met de kerst uitgenodigd voor het kerstdiner? Neem dan eens een eetbaar kadootje mee voor de gastvrouw, zoals deze mandarijnen op sap.

6-P1040139

Het is weer mandarijnen-seizoen! En daar ben ik zó blij mee! We waren in het najaar in Spanje -ja, mandarijnenland- op vakantie, de velden kleurden langzaam oranje en hing er een heerlijke geur.
Een van de eerste dingen die ik dan ook deed toen we terug waren, was een kilootje mandarijnen kopen. Daarbij dacht ik al aan mandarijnen in toetjes, ijs, taartjes, koekjes… Inspiratie te over!

5-P1040138

Wat heb je nodig:

 • 4 mandarijnen
 • 2 eetl. water (30 ml)
 • 1 flinke eetl. suiker
 • 8 roze peperkorrels
 • 1 takje basilicum (houdt de kleine blaadjes achter voor decoratie)
 • eventueel 1 eetl. mandarijnenlikeur (ik gebruikte Mandarin Napoleon)

 

Hoe maak je het:

 1. Pers 2 mandarijnen uit. Giet het sap door een theezeefje in een pannetje met de suiker en het water. Voeg daaraan de likeur, basilicumblaadjes en peperkorrels toe. Laat op laag vuur de suiker langzaam oplossen, draai het vuur ietsje hoger en laat het sap langzaam indikken tot de gewenste dikte.
  3-P1040133
 2. Schil -terwijl het sap inkookt- 2 mandarijnen. Gebruik een scherp mes, snijd eerst de kapjes af en dan de rest van de schil. Zorg ervoor dat je meteen ook het taaie witte vlies weg snijdt.
  Snijd de mandarijnen dan met een heel scherp mes in plakjes van ongeveer 1/2 cm dikte.
 3. Zorg ervoor dat het jampotje schoon is, bijv. gewassen in de vaatwasser of in kokend water gesteriliseerd.
 4. Vis de basilicumblaadjes met een vorkje uit de siroop (let op heet!). Wil je de mandarijnen meteen eten, leg de plakjes dan in de nog warme siroop en laat langzaam afkoelen.
  4-P1040134
  Wil je de mandarijnen nog bewaren, stapel de plakjes op elkaar in het potje. Zet het potje op een plank of onderzetter zodat het glas niet kapot springt op een koude ondergrond.
  Giet dan de nog kokend hete siroop in het glas en sluit meteen af met het deksel. De mandarijntjes zijn zo ongeveer wel een week houdbaar in de koelkast. Anders dan bij jam of ingekookt vruchtensap, giet je hier de siroop op ongekookt en dus koud fruit. Hierdoor blijven zijn de mandarijnen minder lang houdbaar.
  2-2015-11-30 12.31.43

Lekker bij…. bijna alles!

Bereidingstijd: ca. 30-45 minuten

Serveertip: – laagje om laagje griekse yoghurt, cruesli en wat mandarijntjes + sap. Een brownie zorgt voor een feestelijk tintje.
– een bodempje yoghurt in een mooi glas, hierop de mandarijntjes + sap. Tenslotte garneren met kleine bitterkoekjes of een verkruimeld speculaasje.
– enkele plakjes op een bordje en hierop een bolletje vanille-ijs. Garneer met gesmolten chocola.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s