Ananastaartjes met een bodem van zandtaartdeeg

Verse ananas en zandtaartdeeg lijken voor elkaar gemaakt en zorgen voor een verrassende variatie op de "gewone" appeltaart. Door de verse ananas mee te bakken wordt hij zachter, maar blijft lekker fris van smaak.

Verse ananas is heerlijk, of je hem nu vers eet of in een smoothie verwerkt, je voelt je gelijk in tropische sferen. Na kerst had ik nog een halve ananas liggen. Omdat er ook nog een restje zandtaartdeeg in de koelkast lag, vond ik het wel een goed idee om er een taartje van te bakken.

In verse ananas zit een stofje, het enzym bromelaïne, oorzaak van pijnlijke plekken in je mond, waar ik behoorlijk last van heb. Rauw werkt bij mij dan ook niet, waardoor ik alleen gegrilde, gebakken, gestoofde of gekookte ananas kan eten. Maar hoe erg is dat… Bovendien, verse ananas is toch het lekkerst, daar kan geen blik tegenop!

Verse ananas en zandtaartdeeg lijken voor elkaar gemaakt en zorgen voor een verrassende variatie op de "gewone" appeltaart. Door de verse ananas mee te bakken wordt hij zachter, maar blijft lekker fris van smaak.

Bakken in de airfryer of in de oven?

Verrassend is dat de ananas in dit taartje een behoorlijk zuurtje heeft. Nu is ananas van zichzelf ook al zuur, maar het geeft hier een prettig contrast met het zoete deeg. Het amandelmeel-suikermengsel neemt het vocht van de ananas op, waardoor het deeg goed gaar bakt.
Deze taartjes zijn gebakken in de Airfryer. Dat is ook de reden waarom ik de suiker gemengd heb met het amandelmeel. Strooi je de suiker over het fruit, dan bestaat de kans dat het “weg waait”. Bak je de taartjes in de oven dan kun je er ook voor kiezen om de suiker over de ananas te strooien.

Verse ananas en zandtaartdeeg lijken voor elkaar gemaakt en zorgen voor een verrassende variatie op de "gewone" appeltaart. Door de verse ananas mee te bakken wordt hij zachter, maar blijft lekker fris van smaak.

Recept: Ananastaartjes met een bodem van zandtaartdeeg

Gebak
Voor 2 personen
Voorbereiden:
20 minuten
+ 1 uur wachttijd
Bereiden:
30-45 minuten
Totale tijd:
ca. 2 uur

INGREDIËNTEN

Voor het deeg:

 • 65 g zelfrijzend bakmeel
 • 45 g harde (room)boter
 • 30 g witte basterdsuiker
 • 1 tl vanillesuiker
 • ½ el ijskoud water

Voor de vulling: 

 • 2 el amandelmeel
 • 1 el suiker
 • ¼ tl kaneel
 • 2 schijven verse ananas *

Benodigdheden:

 • 2 vlaaivormpjes (ca. 8 cm doorsnede)
 • een stukje bakpapier (of 2 papieren muffinvormpjes)
 • deegroller
 • plasticfolie

BEREIDING

Meng de droge ingrediënten, snijd de boter in kleine stukjes ter grootte van een erwt. Meng het ijskoude water erdoor en kneed snel tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in de plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Schil de ananas en snijd er 2 plakken vanaf. Bewaar de rest voor het dessert of een smoothie.
Snijd met een appelboor of mesje de harde kern weg.
Je kunt de schijf heel laten en een beetje bijsnijden zodat hij in de vorm past. Met de stukjes die je overhoudt kun je het gat opvullen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de schijf in kleine stukjes te snijden.

Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Leg in elk vormpje een velletje bakpapier of een open gevouwen papieren muffinvormpje.

Verse ananas en zandtaartdeeg lijken voor elkaar gemaakt en zorgen voor een verrassende variatie op de "gewone" appeltaart. Door de verse ananas mee te bakken wordt hij zachter, maar blijft lekker fris van smaak.

Bekleed de vormpjes met het deeg. Zorg dat je deeg overhoudt om een raster te maken.
Meng amandelmeel, suiker en kaneel en verdeel dit over de bodem van de vormpjes. Leg hierop de ananas (stukjes).

Verse ananas en zandtaartdeeg lijken voor elkaar gemaakt en zorgen voor een verrassende variatie op de "gewone" appeltaart. Door de verse ananas mee te bakken wordt hij zachter, maar blijft lekker fris van smaak.


Rol het resterende deeg uit en snijd hiervan repen die je diagonaal over het fruit legt. Druk aan bij de rand.

Airfryer XL: verwarm voor op 150oC en bak de taartjes in het mandje gedurende ca. 30 minuten goudbruin en gaar.
Oven: verwarm voor op 180oC (of 160oC hetelucht).
Bak de taartjes gedurende ongeveer 30-45 minuten goudbruin en gaar.

Laat de ananastaartjes op een rooster volledig afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

* Heb je geen verse ananas, dan kun je ook wel ananas uit blik gebruiken. Laat de schijven goed uitlekken en dep goed droog. Ananas uit blik is natuurlijk al gezoet, dus ik vermoed dat je de extra suiker kunt weglaten of halveren.

Pin deze foto van de ananastaartjes

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Verse ananas en zandtaartdeeg lijken voor elkaar gemaakt en zorgen voor een verrassende variatie op de "gewone" appeltaart. Door de verse ananas mee te bakken wordt hij zachter, maar blijft lekker fris van smaak.

Heb je de ananassmaak te pakken? Klik op de foto voor de link naar alle recepten met ananas.

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s