Winterse salade van makreel, rode bieten en cannellinibonen

Na al het zoet van de feestdagen gaan we weer over tot de dagelijkse routine en wordt het de hoogste tijd voor iets gezonds.
Vandaag daarom een goed gevulde maaltijdsalade, want ook in de wintermaanden zorgt een salade voor de broodnodige variatie. Een van mijn favoriete combinaties is rode bieten met gestoomde makreel, hier aangevuld met cannellinibonen voor extra eiwitten (en vulling) en pistachenoten. Bovendien ga ik voor het gemak -nu eens geen uren in de keuken- en gebruik bonen uit blik en voorgekookte rode bieten.

Makreelsalade
Je kunt natuurlijk ook prima gedroogde bonen gebruiken en verse rode bieten. Alleen heb je dan meer voorbereidingstijd nodig, want de bonen moeten een nacht weken en ook de rode bieten hebben een lange bereidingstijd.

De salade is een volledige maaltijd voor twee, eventueel kun je er vers (rogge)brood bij geven maar dat is niet echt nodig.

Wil je er een lunch- of voorgerecht van maken dan kun je de hoeveelheden eenvoudig halveren.

Makreelsalade

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 400 g (gekookte) rode bieten
  • 250 g (gekookte) cannellini bonen
  • 100-150 g gestoomde of gerookte makreel *
  • 25 g pistachenoten
  • 1 little gem of andere knapperige sla 

Voor de dressing:

  • 1 lente-uitje
  • 1/4 tl (dijon)mosterd
  • 1,5 el fijn gehakte peterselie
  • 4 el olijfolie
  • 1 citroen
  • azijn
  • vers gemalen peper en zout

Benodigdheden:

  • mandoline of fijne rasp
  • (vis)pincet voor het verwijderen van de visgraten
  • vergiet of zeef
  • koekenpan
  • 2 grote borden

 

Hoe maak je het:

  1. Haal de vis op tijd uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur is wanneer je aan tafel gaat.
    Begin met het maken van de dressing. Snijd of hak het groen van het lente-uitje zo fijn mogelijk. Rasp een deel van de -goed schoon geboende- citroen. Je hebt ongeveer 1/4 tl citroenrasp nodig. Halveer de citroen, pers een helft uit, snijd de andere helft in plakjes.
    Meng lente-ui, citroenrasp, mosterd en peterselie met 1/2 eetlepel citroensap, peper en zout. Voeg dan de olie toe, meng alles goed en zet apart. Bewaar het citroensap dat je over hebt tot later.
  2. Snijd het wit van het lente-uitje in ringen.
    Pel de pistachenoten en rooster ze in een een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Leg op een bordje om af te koelen.
    Laat de cannellibonen goed uitlekken in een vergiet of zeef. Spoel ze eventueel eerst nog af met koud water.
    Schaaf de bieten zo dun mogelijk op de mandoline/rasp. Leg apart.
    Snijd de sla in reepjes. Verdeel de sla en de lente-uitjes over de 2 borden.
  3. Proef de dressing. Breng eventueel verder op smaak met nog een beetje peper en zout en citroensap.
    Verdeel de bietjes over de sla en schep een ongeveer de helft van de dressing er over. De rest van de dressing meng je met de bonen.
    Verdeel de bonen over de borden, strooi de pistachenoten erover.
    Breek de makreel in stukken en verdeel over de borden. Leg de plakjes citroen er bij.

Makreelsalade

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 30-45 minuten

Bereiding: 10 minuten

* Gebruik bij voorkeur makreelfilet, daar zitten geen of nauwelijks graten in. Heb je een hele makreel, stroop dan eerst het vel er af. Dit doe je het makkelijkst door de kop eraf te snijden en van daaruit het vel los te trekken. Snijd dan met een scherp mes de rug in en klap de vis voorzichtig open. Op deze manier zie je vrij duidelijk de grote graten. Verwijder zoveel mogelijk graten met een (vis)pincet. Helemaal lukken zal het niet, maar als je een beetje voorzichtig te werk gaat, kom je een heel eind.

Advertenties

5 gedachten over “Winterse salade van makreel, rode bieten en cannellinibonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s