Makreelmousse (foodblogswap)

Er zijn natuurlijk verschillende redenen om een tijdje off-line te zijn. De meest vervelende is wel een computer-crash, want geen vrijwillige keuze. Zo’n crash overvalt je over het algemeen ook op momenten dat het helemáál niet uitkomt. Je bent druk met je werk, of in mijn geval, met bloggen. Mijn laptop had helemaal geen zin meer in Windows 10 of wat dan ook… ben er 3x mee terug geweest, waardoor ik een hele week niets heb kunnen doen aan mijn blog. Maar, yes, ik ben er weer!

Makreelmousse (3)

Gelukkig had ik nog wel mijn telefoon waarmee ik aan de slag kon. Ik had me namelijk opgegeven voor de Foodblogswap en er is niets zo vervelend als het niet halen van je planning.

De Foodblogswap (uitwisselen van recepten) is een leuke manier om inspiratie of nieuwe blogs te ontdekken en voor mij was het dit keer het blog Lekker Happen van Daisy.
Daisy heeft een uitgebreid blog met veel verschillende recepten, variërend van wat meer bewerkelijk tot juist lekker snel. Ook kun je er recensies lezen van restaurants en bekijk zeker ook eens de kookfilmpjes!

Mijn keuze viel op de makreelmousse, gemaakt van -hoe kan het anders- een van mijn favoriete visjes. Heerlijk bij een salade of op een toastje. Toevallig had ik net als experimentje een minibroodje gebakken, dus dat was top!
De mayonaise in het recept van Daisy heb ik vervangen door crème fraîche en dan de light versie, omdat de makreel al vet genoeg is van zichzelf. Bovendien vond ik het frisse van citroen er wel lekker bij.
Makreelmousse (3)

Wat heb je nodig:

 • 2 kleine makreelfilets (schoongemaakt ca. 100 gram)
 • 1 el crème fraîche (light)
 • verse bieslook
 • citroenrasp en sap naar smaak

 

Hoe maak je het:

 1. Pluk de makreelfilet in stukjes en controleer op graatjes. Ook in filet vind je die soms terug. Het vel gooi je weg. De bovenkant van de filet is wat droger en donker van kleur, probeer dit los te snijden. Dit gaat het makkelijkst door de filet om te keren en het witte visvlees er vanaf te snijden of schrapen.
  Afhankelijk van hoe fijn je de mousse uiteindelijk wilt hebben, kun je de vis in een kommetje goed doorroeren met de ingrediënten of je gebruikt een foodprocessor/staafmixer voor een fijne mousse.
 2. Boen de citroen goed schoon onder warm water. Hak (of knip) de bieslook fijn.
 3. Doe de vis in het messenbakje van je staafmixer of in de foodprocessor. Voeg daarbij de crème fraîche, een beetje citroenrasp en enkele druppels sap. Pureer kort tot de mousse fijn genoeg en smeuïg is. Proef op smaak en voeg eventueel nog een beetje citroensap toe.
  Maal er verse peper over en meng er een halve eetlepel fijn geknipte bieslook door. Zout zal waarschijnlijk niet nodig zijn, de vis is al zout genoeg van zichzelf.
  Bewaar tot gebruik in de koelkast, maar laat voor het serveren op kamertemperatuur komen.
  Makreelmousse (1)

Bereidingstijd:
(voor)bereiding: ca. 15 minuten.

Serveertip:
Lekker bij de borrel met vers geroosterd (stok)brood of een toastje. Maar ook heerlijk bij een frisse gemengde salade.
Maak dan met 2 lepels mooie quenelles. Dompel de lepels in koud water, schep met één lepel wat mousse en maak de quenelles terwijl de makreelmousse nog goed koud is. Er staat ook een duidelijke instructievideo op YouTube.

 

3 thoughts

  1. Dank je! Mijn tablet is al wat ouder en heeft er ook al niet veel zin meer in. Vind dat ik dan ook mijn foto’s niet goed kan bewerken. Dus het is echt even afzien, maar het is natuurlijk niet verkeerd om zo nu en dan eens een rustpauze in te lassen – al dan niet vrijwillig (hahaha)…

   Geliked door 1 persoon

 1. Leuk dat je dit recept uitgeprobeerd hebt. Ook goed aangepast! Ziet er weer lekker uit!
  Hopelijk doet jouw computer het weer. Een mens kan niet meer zonder tegenwoordig en zeker niet als Blogger zijnde!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s