Een tijdje geleden bakte ik een cake met stukjes appel en een bodem van verkruimelde speculaasjes. Nog niet helemaal perfect, ik wilde een meer verfijnde versie maar mét speculaas. Dat smaakt namelijk heerlijk met cake en appel.
Wat vinden we ervan?
Het kost iets meer tijd om een bodem van zandtaartdeeg te maken, maar de smaak is echt veel beter. Door de appels in dunne plakjes te schaven in plaats van dikke plakken, ziet het taartje er ook nog extra feestelijk uit.
Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
- 110 g tarwebloem
- 55 g donkere basterd suiker
- 85 g koude boter in blokjes
- 5 g bakpoeder*
- 3 g speculaaskruiden
- snuf zout
- 1 el koud water
Voor de cake:
- 2 eieren
- 100 g zachte boter
- 100 g tarwebloem
- 100 g fijne tafelsuiker
- 3 g bakpoeder*
- 2 stevige zure appels (bijv. Elstar of Granny)
Benodigdheden:
- Mixer
- Foodprocessor
- Mandoline
- Bakvorm: rechthoekig 12×35 cm of rond 21 cm
Hoe maak je het:
- Zeef bloem en bakpoeder. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom (dit kan lekker snel in de foodprocessor). Meng snel en voeg als dat nodig is het koude water toe. Kneed tot een samenhangend deeg.
Vet de vorm in. Je kunt eventueel een stuk bakpapier op de bodem van je vorm leggen. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad of siliconenmatje en leg het alleen op de bodem van de vorm (dus niet de randen. Zet de bakvorm in de koelkast. - Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Maak het cakebeslag. Mix suiker en boter tot een witte massa. Voeg de eieren toe en klop tot het goed gemengd is. Zeef bloem en bakpoeder boven de kom en spatel voorzichtig door het beslag.
- Was de appels en boen de schil goed schoon. Verwijder het steeltje, het klokhuis laat je zitten. Schaaf er dunne plakken van. Dit gaat makkelijk met een mandoline. Snijd van elk plakje twee partjes waarbij je het klokhuis wegsnijdt. Maak een stapeltje van de appelschijfjes (sorteer een beetje op grootte). Snijd aan een kant tot aan het klokhuis in plakjes, snijd dan het klokhuis weg en probeer plakjes van dezelfde afmeting te houden. Dat ziet er mooi uit op de cake.
Haal de bakvorm uit de koelkast en verdeel het cakebeslag gelijkmatig over de bodem.
Steek nu de appelpartjes telkens twee aan twee schuin in het beslag. Vul zo de hele vorm. - Bak op een rooster in het midden van de oven in 45 minuten goudbruin en gaar.
- Laat bijna helemaal afkoelen op een rooster en verwijder voorzichtig de bakvom. Als je een bakvorm met een losse bodem hebt, gaat dit goed. Lukt het niet, serveer de cake dan in de vorm.
* Heb je geen bakpoeder in huis, dan kun je de tarwebloem (voor bodem en cake) ook vervangen door zelfrijzend bakmeel.
Dat ziet er echt verrukkelijk uit!
LikeLike
Dank je, hij smaakt echt zoals hij eruit ziet! Pluspuntje: ook de tweede dag nog lekker, als het je lukt een stukje te bewaren.
Groet, Anja
LikeGeliked door 1 persoon