Iedereen kan bakken: No Knead Bread

Dit brood stond al langer op mijn lijstje om eens te maken, maar om de een of andere reden was ik nogal sceptisch over deze techniek. Na vandaag ben ik echt helemaal overtuigd, het smaakt namelijk geweldig. De Engelse naam voor dit brood is “No Knead Bread” en het wordt gebakken in een “Dutch oven” oftewel een gietijzeren braadpan met deksel.

No Knead Bread

No Knead Bread

Behalve dat je niet hoeft te kneden om tot een perfect deeg te komen, wordt er ook minder gist gebruikt en geen vet (in de vorm van boter of olie). Hierdoor lijkt het brood op de bekende Franse boules, ook wat smaak betreft!
Het hoge vochtgehalte en het ontbreken van vet, zorgt voor een knapperige korst. Vind je die te hard, dan kun je het brood nadat het uit de oven komt in een theedoek draaien. Het vocht dat tijdens het afkoelen verdampt, zorgt ervoor dat de korst wat zachter wordt.
Mijn eerste versie was iets te kort gebakken, de volgende iets te lang… Brood bakken is een kunst waarvoor zeker het spreekwoord “al doende leert men” zou kunnen gelden. Dus, ook al ben je niet meteen voor 100% tevreden, geef niet op en probeer het nog eens!

Wat heb je nodig:

 • 450 g tarwebloem
 • 350 ml handwarm water
 • 7 g zout
 • 4,5 g gedroogde gist (1 theelepel)

Benodigdheden: 

 • een gietijzeren braadpan met deksel
 • een ruime kom met deksel, een badmuts of plastic folie
 • deegschraper
 • spatel
 • evt. zonnebloemolie om je handen mee in te vetten

Hoe maak je het:

 1. Meng de droge ingrediënten in een ruime kom, voeg het warme water toe en meng tot een samenhangend deeg. Je zult het niet helemaal klontvrij krijgen, maar dat is niet erg. Dek de kom af met een deksel, een badmuts werkt ook heel goed, of plasticfolie.
  Laat het deeg 12 – 18 uur rusten. De totale rusttijd is ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Als het deeg overdag in de kamer of keuken staat zijn 12 uur waarschijnlijk wel voldoende. Ook kun je het deeg de avond tevoren maken, of zet je het overdag in de koelkast (dit is vooral handig in de zomermaanden als het heel warm is). Neem dan de maximale tijd. Je leert ook wel door het vaker te doen, zoals dat voor veel kooktechnieken geldt.
 2. Als het deeg goed gerezen is (je ziet luchtbellen en het volume is verdriedubbeld) verwarm je de oven voor op 225 graden onder en bovenwarmte. Plaats het rooster onder in de oven. Als de oven op temperatuur is, zet je de pan met deksel erop op het rooster.
 3. Strooi flink wat bloem op je werkblad. Stort het deeg voorzichtig en gebruik evt. een spatel. Als het goed is, landt het deeg op de “stevige” bovenkant. Het deeg is behoorlijk plakkerig, maar dat is de bedoeling. Maak je handen nat en gebruik een deegschraper die je ook nat maakt. Je kunt je handen en de deegschraper ook invetten met een beetje zonnebloemolie.
  Vorm een bol van het deeg, maar bewerk het niet té veel. Schuif de deegschraper onder het deeg en til een deel op en vouw het over de bovenkant. Doe dit nog 2x met telkens een volgend deel van het deeg. Schuif de schraper onder het deeg en keer het om. Trek het deeg nu over het werkblad naar je toe, draai een halve slag en doe dit nog een keer. Vouw de kanten naar beneden totdat je een bol hebt. Bestrooi met bloem. Dek dan af met een vel plasticfolie en een theedoek.
  Laat het deeg 30 minuten rusten.
 4. Haal na 30 minuten de pan voorzichtig uit de oven en sluit de ovendeur meteen. Leg het deeg met de naad naar beneden in de pan en sluit met het deksel. Zet de pan meteen weer terug in de oven.Bak het brood 30 minuten. Haal dan het deksel van de pan en bak nog 15 minuten tot het gaar is. Laat het brood afkoelen op een rooster.

TIP: Controleer de temperatuur van je oven eens! Ik was vergeten dat mijn oven een veel langere tijd nodig heeft om voor te verwarmen dan aangegeven. Het scheelt wel 10-20 graden,  wat gevolgen heeft voor alles wat je bakt. Bij gewoon gistbrood klop je even op de onderkant of je gebruikt een kernthermometer om te controleren of je brood gaar is. Dat is met dit brood iets lastiger, omdat het in die gloeiend hete pan ligt.

10 thoughts

 1. ik bak m nu voor de 2e keer, nu heb ik 250gr tarwemeel en 250gr volkorenmeel genomen, het deeg is natuurlijk” bruiner” hij staat nu in de oven, ben benieuwd

  Like

 2. Om te controleren of je brood gaar is zou je met een thermometer de temperatuur binnen in het brood kunnen meten. Wanneer het rond de 100 graden is, is je brood gaar.

  Like

  1. Hoi,
   Je hebt gelijk wat de kernthermometer betreft, maar de “klop-methode” werkt heel goed. Als kerntemperatuur houd ik meestal 95 graden aan voor brood. Maar zeker als je nog wat onzeker bent over de garing (dat was ik in het begin ook), is een thermometer een prima oplossing.
   Groetjes, Anja

   Like

 3. Twee vraagjes! Zou je hier ook broodjes van kunnen maken en dan op een gewone bakplaat afbakken? En zou ik ipv tarwe meel meergranen meel kunnen gebruiken?

  Groetjes Lonneke

  Like

  1. Hoi Lonneke,

   Precies dat vroeg ik me ook af: kun je zo ook broodjes bakken? En: ja, dat kan! Heel goed zelfs! Ik heb het nu 2x geprobeerd (zie mijn foto’s op Facebook en Instagram) en ben bezig met een blog hierover. Wat het meel betreft, ik zou het gewoon proberen. Als je vaker bakt, heb je wel een idee of de verhouding meel/water een beetje klopt. No Knead deeg is behoorlijk nat, daar moet je wel rekening mee houden en niet extra meel gaan toevoegen. Verder zou ik zeggen: gewoon doen! Veel plezier met bakken!
   Groetjes, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s