Vegetarische prei-quiche

Terwijl het voor mijn gevoel nog steeds niet echt winter is, wordt het in mijn keuken rond het einde van de middag toch behoorlijk donker. Het liefste zou ik mijn gerechten met een vrolijk zonnetje fotograferen, maar helaas…

Neemt niet weg dat de prei-quiche uitstekend smaakte. Zo nu en dan maak ik een oud recept nog eens en kom tot de ontdekking dat de nieuwe versie lekkerder is dan het origineel. Eerder maakte ik al een 2-persoons preitaart, dus het was tijd voor een grotere versie. Met een frisse salade erbij heb je hieraan voldoende voor 4 personen.

P1040148

Wat heb je nodig (voor 3-4 personen):
Voor het deeg:

  • 200 g patentbloem
  • 100 g zachte (niet gesmolten!) boter
  • 15 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • 1/4 tl zout
  • 50 ml koud water

Voor de vulling:

  • 500 g prei (schoongemaakt)
  • 1/2 ui
  • 8 zongedroogde tomaten op olie
  • 3 eieren
  • 200 ml halfvolle kookroom
  • 100 g romige blauwe kaas (ik gebruikte deze)
  • peper en zout
  • paneermeel
  • olijfolie

Benodigdheden:

  • steunvulling of gedroogde erwten
  • springvorm of quichevorm van ca. 22 cm doorsnede
  • bakpapier
  • siliconenmatje en deegroller

P1040151

Hoe maak je het:

  1. Begin met het deeg: meng alle ingrediënten behalve het water tot een kruimelig deeg. Voeg dan het koude water toe en meng tot een soepel samenhangend deeg ontstaat. Heb je een keukenmachine, dan kun je die ook gebruiken.
    Verpak het deeg in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
  2. Maak de prei schoon: halveer in de lengte, was het zand er uit en snijd in ca. 2 cm grote stukken. Snijd de  tomaten in reepjes. Snipper de ui.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een wok of grote koekenpan en smoor hierin gedurende 5 minuten de uitjes. Voeg dan de prei toe, zet het vuur iets hoger en bak al roerend tot de prei begint te slinken. Zet het vuur weer lager, voeg de gedroogde tomaten toe en laat zachtjes ca. 10 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Vet de springvorm in met boter, leg een vel bakpapier op de bodem en vet ook dit in.
    Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180° C hetelucht).
    Strooi een beetje bloem op je werkblad (of siliconenmatje) en over de deegroller. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Leg een vel bakpapier in de vorm en strooi hier de steunvulling in.
    Bak 20 minuten in het midden van de oven en haal na 15 minuten de steunvulling en het bakpapier er uit.
  5. Klop het ei los met de kookroom, breng op smaak met peper en zout en meng dit door het preimengsel.
    Bestrooi de bodem van de vorm met een dun laagje paneermeel.
    Schep de vulling er in. Snijd de blauwe kaas in blokjes en verdeel over de vulling.
  6. Bak gedurende 30-45 minuten in de oven, tot de prei zacht en het eimengsel nagenoeg gestold is.
    Haal de bakvorm uit de oven en laat 5 minuten rusten.
    Verwijder de rand van de springvorm.

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 1 uur (inclusief wachten en oventijd)
Bereiden: 45-60 minuten (inclusief oventijd)

4 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s