Peulvruchten, ja lekker!

Van oudste dochter kreeg ik een zakje Nederlandse witte krombekbonen kado. Gedroogde wel te verstaan. Nu ben ik geen fan van de ouderwetse witte bonen in tomatensaus, maar ik vind ze heerlijk in een salade zoals deze met rode bieten en makreel, waarbij ik cannellinibonen gebruikte. Krombekbonen zijn kleine witte bonen die uitstekend tot hun recht komen in vegetarische gerechten, maar ook als een goed gevulde winterse soep.

Krombekbonen

In een artikel van de Volkskeuken (uit de Volkskrant) las ik dat je bonen ook korter kunt weken, en dat twee uur voldoende zou moeten zijn. Nou, dat zag ik wel zitten. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar vaak bedenk ik aan het aanrecht wat die dag te koken. Met een beetje mazzel is dat al in de ochtend. Voor het weken van bonen heb je dan nog tijd genoeg. Het leek me slim om deze witte bonen te gebruiken voor een eerste test.

Wat vinden we ervan?
Het werkt! Door de bonen kort te weken en daarna met kruiden te koken, hebben ze een geweldig lekkere smaak. Top! Helemaal blij!


Vanaf hier kun je er van alles mee maken, een soep, salade, stoofschotel en zelfs als hummus, humus of hoemoes.


INGREDIËNTEN (voor 2 personen):

  • 200-250 g droge witte bonen
  • 1/2 ui
  • 5 g verse salie *
  • 50 g gerookt (vega) spekblokjes
  • 50 ml (of 3 el) olijfolie
  • snufje zout

BEREIDING

Doe de bonen in een grote kom of pan koud water en week ze gedurende 2 uur.

Giet het water af, doe de bonen en alle andere ingrediënten in een grote pan en voeg hieraan 3/4 liter vers water toe. Breng langzaam aan de kook, schep er het schuim met een lepel af en laat zo zachtjes koken.
Proef na 1,5 uur of de bonen gaar zijn. Gooi de ui en salie weg, die hebben hun dienst gedaan en alle smaken afgegeven. Gebruik je de bonen in een salade, giet ze dan af. Gaan ze in een stoofschotel bewaar dan een deel van het kookvocht om toe te voegen aan het gerecht. Hetzelfde geldt voor soep, gooi dan niet het kookvocht weg, maar gebruik het voor de soep.

Wat kun je nu verder maken met deze heerlijke bonen bomvol smaak:

Een salade met makreel, waarbij de limabonen vervangt door de krombekbonen (link naar het recept).
Limabonen Salade

Een winterse variant van minestrone door extra bonen toe te voegen en eventueel wat fijn gesneden groene of boerenkool (link naar het recept).

Minestrone

Een hartverwarmende oosterse stoofschotel met bonen in de hoofdrol (link naar het recept)

Limabonen in Mediterrane tomatensaus (5)

De Rode bieten salade met cannellibonen en makreel (link naar het recept).

Makreelsalade

TIP: Salie is een heerlijk kruid, dat veel gerechten nét dat beetje extra geeft. Vers kruid heeft zeker de voorkeur boven gedroogd. Kun je niet aan vers komen, koop dan gevriesdroogde kruiden, deze hebben veel meer smaak dan de “gewone”.
Salie is overigens een mooie bladhoudende plant die het uitstekend doet in ons klimaat. Het is zeker de moeite waard om deze plant een plekje in je tuin of op je balkon te geven. Bovendien bloeit hij mooi en ruikt hij heerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s