Hartverwarmende pasta ovenschotel

Het gure weer van vandaag -afwisselend regen, natte sneeuw of hagel- vraagt om iets warms, het liefst uit de oven. Zoals deze hartverwarmende, met pruttelende kaas, pasta ovenschotel.20160302_18_34_14_Pro

Het is al een aantal weken erg druk in mijn hoofd. We zitten in de voorbereidingen van een verhuizing. Daar komt nogal wat bij kijken, want we gaan van groot naar kleiner en dat betekent dat er heel veel spullen opgeruimd moeten worden. Nu ben ik altijd al meer van het verzamelen dan van het opruimen geweest, waardoor onze zolder behoorlijk gevuld is met allerlei zaken. Zo vond ik behalve het babybed waar ik zelf in heb gelegen, ook nog mijn eigen poppenhuis en kleerkastje voor de poppen (door mijn vader gemaakt), handwerkjes van de lagere school (hoezo moesten wij op tienjarige leeftijd een trappelzak maken!) en natuurlijk favoriete babykleren en speelgoed van mijn eigen kinderen.

Het voelde allemaal een beetje dubbel. Van de ene kant is het geweldig, want door alles wat er door je handen gaat, komen er weer herinneringen boven. Maar het is ook moeilijk om afscheid te nemen van stukjes tastbaar verleden. En terwijl we daarmee bezig zijn, merk je dat het aan de andere kant ook je hoofd weer leeg en opgeruimd achterlaat.

Een aantal spullen -die ook de kids niet meer wilden- heeft via Marktplaats een nieuwe eigenaar gevonden en als dat niet lukt gaat het naar de kringloopwinkel.
Nu zoek ik nog een adoptieadres voor onze nogal uit de kluiten gewassen kamerplanten, maar ik denk dat dat wel gaat lukken.

Naar mate het opruimen vordert, schiet het bloggen erbij in. Ook het koken staat niet meer op de eerste plaats en dat is een vreemde gewaarwording.
Vandaag stond deze ovenschotel weer op het menu, ik maakte hem al eerder en hij smaakt heerlijk!

20160302_18_25_18 (2)

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

 • 3 ansjovisfilets
 • 1 el olijfolie
 • 1 dikke ui, gesnipperd
 • 400 g rundergehakt
 • 1 grote knoflookteen, gesnipperd
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1/2 bouillonblok (rund)
 • 1 laurierblad
 • 1 tl tijmblaadjes
 • Peper en zout
 • 400 g pasta, bijv. rigatone
 • 1 bol buffel mozzarella, in blokjes
 • 1 flinke hand geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 tl oregano

Benodigdheden:

 • passende ovenschaal

Hoe maak je het:

 1. Zet een braadpan (wok kan ook) op laag vuur. Giet er de olijfolie in, verhit langzaam en laat de ansjovis erin smelten. Voeg dan de fijn gehakte ui toe en laat in ca. 4 minuten zacht worden. Voeg dan gehakt, tomaat en knoflook toe, draai het vuur hoger en laat bakken tot het vlees begint te bruinen.
  Doe er dan de tomatenpuree bij en laat even mee bakken om te ontzuren. Dan de tomaten uit blik, het laurierblad, de tijm en de (verkruimelde) halve bouillonblok. Breng langzaam aan de kook, zet op een klein pitje en laat zachtjes minimaal 1 uur pruttelen (langer mag ook).
  Proef op smaak en voeg eventueel nog een beetje peper en zout toe.
 2. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzing op de verpakking.
 3. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (of 200 graden hetelucht).
 4. Giet de pasta af in een vergiet en meng door de pastasaus. Schep in een passende ovenschaal.
  Strooi de parmezaanse kaas erover, de in blokjes gesneden mozzarella en de oregano.
  Zet in het midden van de oven en bak ca. 10 minuten tot de pasta gloeiend heet en de kaas gesmolten is. Laat even rusten.

Serveer met een frisse salade of met geroosterde ratatouille.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 30 minuten
Bereiden: 1 uur en 10 minuten.

TIP: heb je aan het einde van je (werk)dag geen tijd/zin om de saus een uurtje te laten pruttelen? Maak hem dan de avond tevoren. Je hoeft dan alleen de pasta nog te koken, deze te mengen met de saus (die dan alweer een beetje warm wordt) en het kan zo de oven in. Je hebt dan wel iets meer oventijd nodig.

 

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s