Appelcake met een bodem van speculaasjes

Een recept hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn en met een kleine twist maak je van een gewone cake toch iets bijzonders. Voor vandaag wilde ik iets makkelijks met een speciaal tintje. Het werd deze snelle appelcake met een bodem van speculaasjes, gebakken in de Airfryer (maar het kan natuurlijk ook in de oven).

Een cake met stukjes appel en een krokante bodem van speculaasjes. Je bakt heb in de airfryer of de oven.  #recept #cake #appel #speculaas


Van huis uit (lees Limburg) ben ik gewend om bezoek bij de koffie altijd iets lekkers voor te zetten. Als er dan cake gebakken werd, hadden mijn ouders steevast een (klein) verschil van mening. Mijn moeder hield niet zo van al dat vet en gebruikte in verhouding minder boter. Mijn vader -telg uit een banketbakkersfamilie- was heilig overtuigd van zijn gelijk en gebruikte gelijke hoeveelheden bloem, suiker, boter en ei. Hij bakte de “poundcake” zoals de Engelsen dat zo mooi noemen: van alle basis ingrediënten gebruik je dan een pond of 500 gram.

Inmiddels heb ik de bakwijze van mijn vader overgenomen en houd ik ook die verhoudingen aan (zie ook cake bakken zonder recept).

Een cake met stukjes appel en een krokante bodem van speculaasjes. Je bakt heb in de airfryer of de oven.  #recept #cake #appel #speculaas

Heerlijk deze appelcake! Tijd om zelf weer eens te bakken voor de visite en dan meteen nieuwe foto’s maken natuurlijk. Aan het recept heb ik niets veranderd, dat is prima zoals het is. Alleen is mijn kleine springvorm zoek en heb ik de cake in de oven gebakken, waardoor hij iets platter is geworden.
(Anja, 10-05-2020)


Recept Appelcake met een bodem van speculaasjes

Gebak
voor 12 stukken
Voorbereiden:
30 min.
Bereiden:
45-60 min.
Totale tijd:
75-90 min.

INGREDIËNTEN

Voor de bodem:

  • 100 g speculaasjes
  • 40 g gesmolten ongezouten boter

Voor de cake:

  • 100 g patentbloem
  • 3 g bakpoeder (3/4 theelepel)
  • snufje zout
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 100 g zachte ongezouten boter
  • 1 appel (of 2 kleintjes)

Benodigdheden:

  • mixer + mengkom
  • springvorm van ongeveer 18 cm
  • bakpapier
  • zeef en spatel

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (boven- en onderwarmte). De airfryer verwarm je pas voor als je het beslag klaar hebt.Maal de koekjes met de gesmolten boter tot kruim in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine: stop ze in een plastic zak en plet de koekjes met een deegroller. Meng dan de boter er door.
Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier. Strooi de koekkruimels over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.

Klop de eieren en de suiker schuimig. Laat evt. de boter smelten (ca. 30 seconden in de magnetron), zorg er alleen voor dat deze niet gloeiend heet is, want dan krijg je roerei. Voeg de boter bij het eimengsel en klop dit weer schuimig.Meng bloem en bakpoeder en zeef dit boven het ei/botermengsel. Schep om met een spatel (niet meer de mixer gebruiken) tot je geen klontjes meer ziet.

Schep het beslag op de koekbodem.

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd in partjes en druk ze in het beslag.

Een cake met stukjes appel en een krokante bodem van speculaasjes. Beheers je de basisrecept voor cake, dan kun je gemakkelijk variëren.

Verwarm de Airfryer  voor op 140 graden. Plaats de vorm in het mandje en bak de cake in ca. 45 minuten gaar en goudbruin.

Plaats de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de cake in ca. 50-60 minuten gaar en goudbruin.

De cake is gaar wanneer een satéprikker die je er in steekt dient er droog uit komt.Laat de cake in de vorm op een rooster ca. 5 minuten afkoelen en verwijder dan de ring.

Pin de foto van de appelcake met speculaasjes!

Wil je het recept opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest en je hebt hem altijd bij de hand.

Een cake met stukjes appel en een krokante bodem van speculaasjes. Je bakt heb in de airfryer of de oven.

6 thoughts

    1. Hoi Monique, ik heb mijn bakblikken gekocht bij Hema of Blokker, maar andere winkels zoals Action kan natuurlijk ook. Als je de hoogte en binnenmaat van het mandje opmeet en dan nog wat speling neemt (zodat je de hete vorm er nog uit kunt halen), dn kun je elke vorm gebruiken die geschikt is voor de oven.
      Succes met je zoektocht!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s