Appelcake met een bodem van speculaasjes

Een recept hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn en met een kleine twist maak je van een gewone cake toch iets bijzonders.
Appelcake_met_speculaasbodem_15.10.05 (2)

Van huis uit (lees Limburg) ben ik gewend om bezoek bij de koffie altijd iets lekkers voor te zetten. Als er dan cake gebakken werd, hadden mijn ouders steevast een (klein) verschil van mening. Mijn moeder hield niet zo van al dat vet en gebruikte in verhouding minder boter. Mijn vader -telg uit een banketbakkersfamilie- was heilig overtuigd van zijn gelijk en gebruikte gelijke hoeveelheden bloem, suiker, boter en ei. Hij bakte de “poundcake” zoals de Engelsen dat zo mooi noemen: van alle basis ingrediënten gebruik je dan een pond of 500 gram.
Inmiddels heb ik de bakwijze van mijn vader overgenomen en houd ik ook die verhoudingen aan (zie ook cake bakken zonder recept).

Voor vandaag wilde ik iets makkelijks met een speciaal tintje. Het werd deze snelle cake met een bodem van verkruimelde speculaasjes, gebakken in de Airfryer (maar het kan natuurlijk ook in de oven).

Appelcake_met_speculaasbodem_15.05.14

Wat heb je nodig:
Voor de bodem:

  • 100 g speculaasjes
  • 40 g gesmolten ongezouten boter

Voor de cake:

  • 100 g patentbloem
  • 3 g bakpoeder (3/4 theelepel)
  • snufje zout
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 100 g zachte ongezouten boter
  • 1 appel

Benodigdheden:

  • mixer + mengkom
  • springvorm van ongeveer 18 cm
  • bakpapier
  • zeef en spatel

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (boven- en onderwarmte). De airfryer verwarm je pas voor als je het beslag klaar hebt.
  2. Maal de koekjes met de gesmolten boter tot kruim in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine: stop ze in een plastic zak en plet de koekjes met een deegroller. Meng dan de boter er door.
    Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier. Strooi de koekkruimels over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
  3. Klop de eieren en de suiker schuimig. Laat evt. de boter smelten (ca. 30 seconden in de magnetron), zorg er alleen voor dat deze niet gloeiend heet is, want dan krijg je roerei. Voeg de boter bij het eimengsel en klop dit weer schuimig.
  4. Meng bloem en bakpoeder en zeef dit boven het ei/botermengsel. Schep om met een spatel (niet meer de mixer gebruiken) tot je geen klontjes meer ziet.
    Schep het beslag op de koekbodem.
    Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd in partjes en druk ze in het beslag.
    Appelcake_met_speculaasbodem_13.16.01 (2)
  5. Verwarm de Airfryer  voor op 140 graden. Plaats de vorm in het mandje en bak de cake in ca. 45 minuten gaar en goudbruin.
    Plaats de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de cake in ca. 60 minuten gaar en goudbruin.
    De cake is gaar wanneer een satéprikker die je er in steekt dient er droog uit komt.Laat de cake in de vorm op een rooster ca. 5 minuten afkoelen en verwijder dan de ring.

 

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: ca. 45-60 minuten

2 gedachten over “Appelcake met een bodem van speculaasjes

    1. Dank je! Ja, je kunt er echt zo veel meer mee dan alleen frieten en snacks bakken. Het is hier bijna een sport om te ontdekken wat er nog allemaal mee kan.
      Groetjes, Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s