Knapperige “No Knead” broodjes

Verse harde broodjes maken een feestje van elke maaltijd en wie wil dat nou niet af en toe. Ik maakte al eerder een No Knead brood in een gietijzeren pan. Voor de broodjes heb je die niet nodig, want ze gaan gewoon op de bakplaat. Ze smaken overheerlijk en zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen.

No_Knead_Broodjes_20160311_11_20_05

Bovendien geen ingewikkeld gedoe met kneden en rijstijden die je in de gaten moet houden! Het enige dat je doet is de avond van tevoren de ingrediënten voor het deeg snel mengen in een kom, afdekken en wegzetten. Verder niet meer aan denken tot de volgende ochtend en dan hoef je niet heel veel meer te doen…

No_Knead_Broodjes_20160311_11_07_39

Een paar tips voordat je begint:

 • No Knead brood, de naam zegt het al, betekent brood bakken zonder kneden.
 • Het deeg bevat behoorlijk veel vocht en zal tijdens het bewerken plakkerig zijn. Dat hoort ook zo, hou je in en voeg zeker géén extra bloem toe.
 • Omdat je weinig gist gebruikt, heeft het deeg een lange rijstijd nodig. Ga uit van 12 tot 18 uur, dus begin op tijd.
 • Ook na het rijzen en vouwen blijft het deeg plakkerig. Het zal je dan ook niet lukken om de broodjes allemaal dezelfde vorm te geven, maar dat is juist de charme van deze broodjes.
 • De baktijd bedraagt 20 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de broodjes. Als je op de onderkant klopt en ze klinken hol, dan zijn ze klaar. Wil je op safe spelen, gebruik dan een kernthermometer: bij 95 graden zijn de broodjes gaar.

 

Wat heb je nodig (voor ca. 8 stuks):

 • 450 g tarwebloem
 • 350 g handwarm water
 • 4 g droge gist
 • 7 g zout

 

Hoe maak je het:

 1. Meng alle ingrediënten kort in een ruime kom tot een klonterige deegmassa. Dek de kom af met plastic (gaat ook goed met een douchemuts) en zet de kom op een tochtvrije plaats.
  Laat het deeg rijzen gedurende ca. 12-18 uur, afhankelijk van de temperatuur van de ruimte waar de kom staat. Wil je de broodjes de volgende ochtend bakken, begin dan rond vier uur in de middag.
 2. Na 12-18 uur is het deeg tot ongeveer 3-4 keer in volume gerezen. Strooi een beetje bloem over de bovenkant van het deeg en op je werkblad. Keer de kom boven je werkblad en haal het deeg er voorzichtig uit (gebruik eventueel een spatel). Het deeg zal helemaal inzakken en is super plakkerig, dat hoort zo.
  Om het deeg op spanning te brengen zodat het straks mooi rijst, ga je het vouwen. Maak je handen nat en ook een brede spatel of deegsteker. Pak een deel van het deeg aan de rechterkant voorzichtig op door de deegsteker er onder te schuiven en vouw het naar links over het deeg. Doe hetzelfde van links naar rechts en ook van boven naar onder en onder naar boven. Schuif de deegsteker er weer onder en keer het deeg met de vouwnaden naar beneden. Bestrooi met bloem en dek af met een stuk plasticfolie en laat het deeg 30 minuten rusten.
 3. Verwarm de oven voor op 225 graden (of 205 graden hetelucht). Zet ook de bakplaat in de oven om mee te verwarmen en een klein bakblik op de bodem. In het bakblik gaat straks kokend water, de stoom zorgt ervoor dat de broodjes goed rijzen.
 4. Breng 150 ml water aan de kook.
  Leg een vel bakpapier op je werkblad. Snijd met de deegsteker (of gebruik een groot mes) het deeg in 8 punten en leg elke punt op het bakpapier. Het deeg is erg plakkerig dus werk snel. Ben je alleen (een paar extra handen is wel makkelijk om het bakpapier met het deeg op het gloeiend hete bakplaat te leggen), dan kun je het bakpapier ook eerst op de voorverwarmde bakplaat leggen.
 5. Haal de bakplaat uit de oven als deze op temperatuur is. Til het bakpapier met de broodjes op en leg dit erop. Schuif  de bakplaat onder in de oven.
  Giet het kokende water in het bakblik dat op de bodem staat.
  Bak de broodjes ca. 15 minuten. Verwijder dan het bakpapier en ook het extra bakblik. Bak nog 5-10 minuten tot de broodjes gaar zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

No_Knead_Broodjes_20160311_11_31_49

TIP: zijn er een paar broodjes over, dan kun je ze de volgende dag ook even opwarmen in de oven. Ze worden dan ook weer lekker knapperig!

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 10 minuten  (rijzen: 12-18 uur)
Bereiding: 1 uur (inclusief 30 minuten rusten)

 

 

8 thoughts

  1. Hallo Adrie,
   In principe kun je hiervoor elke meelsoort gebruiken. Spelt heb ik nog niet geprobeerd, wel tarwe en wit. Ik kreeg al eerder een vraag hierover. Er staat hier nog een halve zak spelt, dus ga ik dat zeker zelf ook eens proberen. Als je het zelf probeert laat je weten of het lukt? Zal ik ook doen zodra ik ze gebakken heb.
   Groetjes, Anja

   Like

  1. Dank je! Ze zijn echt super lekker, dus veel bakplezier. Ze zullen het ook zeker goed doen bij het Paasontbijt/brunch of eigenlijk wel elk moment van de dag…
   Groetjes, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s