Abrikozenjam voor een glanzend laagje op gebak

Abrikozenjam zorgt voor een perfect glanzend laagje op je taart, denk maar eens aan appeltaart. In heel veel recepten voor (vruchten)gebak kom je deze jam tegen. Vinden wij niet lekker, dus heb ik nooit in huis. Wat ik wel altijd heb liggen zijn gedroogde abrikozen.

Abrikozenjam_P1040312 (2)

Voor eerdere recepten gebruikte ik een suikerwatertje of verwarmde honing en dat gaat ook prima, maar om de een of andere reden is abrikozenjam tóch beter. 

Tijd dus, om maar eens aan de slag te gaan en zélf abrikozenjam te maken… Een klein beetje dan. Hij ziet er wel lekker uit, misschien toch nog eens proberen op een croissantje of toast.

Wat heb je nodig:

  • 3 gedroogde abrikozen
  • 1 tl poedersuiker

 

Hoe maak je het:
Snijd de abrikozen in kleine blokjes, meng met 1 eetlepel water en de suiker. Heb je een magnetron, zet dan een aardewerken of glazen kommetje in de magnetron en kook ongeveer 5 minuten op 500 watt. Blijf er wel even bij, want het kan behoorlijk snel gaan.
Je kunt de jam natuurlijk ook in een pannetje maken. Laat de abrikozenstukjes met 2 eetlepels water zachtjes koken tot de abrikozen zacht zijn en wacht tot de helft van het water verdampt is en de jam weer iets is ingedikt.
Roer goed door, zodat het fruit uit elkaar valt.

Bestrijk gebak met de nog warme jam. Bewaar in een schoon gesteriliseerd potje in de koelkast. Wil je het nog eens gebruiken voor gebak, meng het dan weer met een scheutje water en verwarm even. Of eet het op een boterhammetje. Je kunt de jam ook gebruiken voor koekjes natuurlijk (gaan we nog proberen!).

 

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s