Scones, een heerlijke traktatie

Met een groepje vriendinnen, de collega’s van mijn eerste baan, lunchen we sinds een tijdje regelmatig bij een van ons thuis. Dat bevalt uitstekend, want onze avondjes liepen steevast uit tot een uur of 2 in de nacht en als je dan nog een uur in de auto naar huis moet is dat geen pretje. Deze keer was de beurt aan mij. Ik wilde graag nog eens proberen scones te maken. Dat deed ik al eerder, maar vaak waren het blokjes beton die alleen te eten waren als ze net uit de oven kwamen.

Scones_20160331_12_13_07

Zoekend naar dat perfecte recept heb ik mijn kookboeken doorgebladerd en internet afgestruind. Uiteindelijk kwam ik bij de BBC terecht en omdat ik geen idee had welk recept het beste was, heb ik dat maar gebruikt. Resultaat: super! Echt de aller-aller-lekkerste scones die ik ooit gemaakt heb!

De grote truc: niet te veel bewerken en zéker niet kneden als brooddeeg. En houdt er ook rekening mee dat scones snel uitdrogen en inzakken. Maak ze daarom niet te lang van te voren.
Scones_20160331_11_06_00

Wat heb je nodig (voor ca. 12 stuks):

 • 525 g zelfrijzend bakmeel
 • 1,5 tl bakpoeder, gezeefd
 • 4 el basterdsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • 260 ml melk
 • 130 g ongezouten boter in blokjes
 • snuf zout
 • kneepje citroensap
 • 1 ei, losgeklopt

Hoe maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en verwarm ook meteen een bakblik mee.
  Meng in een grote kom zelfrijzend bakmeel met zout en bakpoeder. Voeg dan de boter toe en wrijf deze tussen je vingers klein tot de grootte van erwtjes. Meng de suiker erdoor.
 2. Verwarm de melk (dit kan in de magnetron) tot handwarm, de melk mag niet heet zijn. Voeg hierbij de vanille en de citroensap. Het citroensap geeft een boost aan de bakpoeder, waardoor het deeg beter rijst. Zet apart.
 3. Maak een kuiltje in het meel, voeg hieraan de melk toe en meng alles kort. Het is handig om hiervoor een paletmes te gebruiken. Ga vooral niet kneden.
  Bestrooi je werkblad met bloem. Stort het deeg er op, bestuif dit en ook je handen met wat bloem. Dan vouw je het deeg in 2 of 3 keer over elkaar, hierdoor  wordt het iets steviger. Gebruik eventueel een deegsteker of spatel, schuif deze aan de zijkant onder je deeg, leg je hand er op en “trek” het deeg een beetje op en vouw het naar de andere kant. Dit doe je 2-3 keer.
  Druk het met je handen plat tot een dikte van 3-4 cm.
 4. Gebruik nu een deegsteker van ongeveer 5 of 6 cm om de rondjes uit te steken. Heb je die niet, dan kun je ook een glas met een gladde rand gebruiken. Dip de deegsteker in een beetje bloem en steek rondjes uit het deeg. Let op dat je in één keer steekt, want dan rijst de scone beter in de oven, dus niet draaien of heen en weer bewegen.
  Haal het hete bakblik uit de oven, leg er een vel bakpapier op en daarop de scones met enige afstand.
  Het resterende deeg druk je weer samen en steek hieruit de volgende scones. Ga zo door tot al het deeg opgebruikt is.
  Bestrijk alle scones met het losgeklopte ei.
 5. Bak de scones 10 minuten tot ze gerezen zijn en goudbruin. Het lekkerst dezelfde dag, warm of koud. Serveer met frisse frambozen of vier vruchten jam en clotted cream. Heb je dat laatste niet dan kun je ook half stijf geslagen slagroom -zonder suiker!- gebruiken of meng 100 g mascarpone met 100 g slagroom.Scones_20160331_11_06_05 (2)

TIP: Wil je niet al het deeg meteen gebruiken, dan kun je de ongebakken scones invriezen. Verwarm voor het afbakken de oven voor op 180 graden en bak ze in 25 minuten gaar en goudbruin. Ik haalde er ongeveer 18 uit het deeg, een beetje veel voor vier personen. De helft ligt nu in de vriezer, dus ben ik benieuwd hoe ze smaken na het afbakken.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 20-25 minuten.
Bereiden: 10 minuten en nog 10 minuten om af te koelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s