Crushed potatoes

Crushed potatoes

Deze aardappelen at ik een tijdje geleden voor het eerst en ik vond ze zó lekker dat ik het graag zelf ook eens wilde maken.
De naam zegt het al: deze geplette aardappelen hebben rauwe, crunchy, randjes. En je ziet het op de foto, het hoeft niet netjes! Ik noem ze maar rustiek en met kruiden en knoflookolie erbij kan mijn maaltijd niet meer stuk.
20160408_19_03_36_2

Vrolijk begon ik met het koken van de aardappelen in de schil, want dat was het enige dat ik me herinnerde. Terwijl de aardappelen stonden te koken het recept maar eens opgezocht (zie hier voor het origineel op http://www.foodquotes.nl), toen bleek (oops) dat de aardappelen geschild moesten worden 😀
20160408_18_37_52_2

Daarom heb ik er maar mijn eigen versie van gemaakt. Gelukkig pakte het goed uit, het smaakte echt geweldig. Ik zou zeggen, kook maar een aardappeltje extra!

Wat heb je nodig (voor 2 personen): 

  • 500 g niet te grote kruimige aardappelen (bio als je ze in de schil wilt bereiden)
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ongeveer 1 el verse tijmblaadjes (rozemarijn of oregano kan ook)
  • olijfolie
  • zeezout flakes*

Hoe maak je het:

  1. Borstel de aardappelen  schoon in koud water en spoel ze goed af. Heb je geen biologische aardappelen, schil ze dan.
    Stoom de aardappelen gaar in ca. 15-20 minuten. Koken kan natuurlijk ook, maar ik vind stomen lekkerder. Controleer de garing door er even in te prikken.
    Verwarm de oven met het bakblik er in, voor op 220 graden Celsius (onder- en bovenwarmte, of 200 graden hetelucht).
  2. Giet de aardappelen af in een vergiet en laat even droog stomen. Haal het bakblik uit de oven en vet het in met een beetje olijfolie (boter mag ook).
    Verdeel de aardappelen over de bakplaat. Neem een brede spatel en druk voorzichtig de aardappelen plat tot een dikte van ca. 3 cm (dus niet zo plat als een dubbeltje!). Het is de bedoeling dat de aardappelen open barsten.
    Meng de knoflook en tijm met ongeveer 1 eetlepel olijfolie en verdeel dit over de aardappelen.
    20160408_18_37_35_2
  3. Bak de aardappelen ca. 15-20 minuten in de hete oven totdat de randjes knapperig en goudbruin zijn.
    Schep de aardappelen op een mooie schaal en strooi er de zoutflakes over.


Bereidingstijd:

Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: ca. 25 minuten

* Zeezout flakes of vlokken, bijv. Maldon zout zijn dunne zoutkristallen die je over je gerecht strooit. Vind je ze te groot, dan kun je ze ook verkruimelen, maar ik vind het juist lekker omdat ze een extra bite aan je gerecht geven.

Advertenties

5 gedachten over “Crushed potatoes

  1. Een tijdje terug stond een dergelijk recept in de volkskrant, meteen uitgeprobeerd en het was zó lékker! Het was net een beetje anders natuurlijk, de aardappel moest meer geplet worden (klap met de hamer stond er letterlijk) en de oven bloedje heet op 250 graden en dan 20-25 min bakken.. De aardappels worden dan lekker knapperig, veel lekkerder dan frietjes! En na het bakken behalve zout ook nog een paar druppels zachte azijn erop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s