Stoofschotel met gehakt, groenten en cacao

Koken met cacao is heerlijk en dan heb ik het niet over bakken met cacao. Nee… Hartige gerechten krijgen een bijzondere smaak – zoals bijvoorbeeld deze stoofschotel met gehakt en veel groenten – door de toevoeging van cacao in de saus.
Als je er ook nog een salade bij serveert is dit voldoende voor een hoofdmaaltijd en een lunchgerecht de volgende dag. Zie tips onder aan het recept.

Stoofschotel met gehakt, groenten en cacao

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 300 g (bio) rundergehakt
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 5 abrikozen
  • 2 el groene olijven
  • 2 el zwarte olijven
  • 1 el kappertjes
  • 1 el cacaopoeder *
  • 1/2 el gedroogde oregano
  • 1 bosje basilicum of peterselie
  • peper en zout
  • 1 el olijfolie
  • 2 el pijnboompitten

Hoe maak je het:

  1. Laat het gehakt op kamertemperatuur komen. Maak de groenten schoon.
    Snijd de aubergine in blokjes van ca. 1 cm, doe in een vergiet, bestrooi met wat zout en zet apart.
    Snijd de andere groenten in stukken van gelijke grootte en zet apart. Snipper de ui en het teentje knoflook en zet ook dit apart.
  2. Verhit de olijfolie in een wok en bak de ui en knoflook zachtjes 3 tot 5 minuten tot ze glazig zijn. Voeg dan het gehakt toe, kruidt met zout en peper, zet het vuur iets hoger en bak dit rul. Voeg hieraan de groenten toe en laat dit 5 minuten bakken. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat ca. 5 minuten mee bakken.
  3. Dan kunnen de olijven, abrikozen (in stukjes), kappertjes en cacao erbij en ook de tomatenblokjes en oregano. Schep goed om en laat alles 5 minuten mee bakken.
    Proef op smaak en voeg eventueel nog een half verkruimeld bouillonblokje (rund of groente) toe.
  4. Hak de basilicumblaadjes, rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan (blijf erbij want dit gaat snel!).
    Schep het gerecht in een mooie (voorverwarmde) schaal en garneer met de basilicum en pijnboompitten.
    Serveer met rijst of couscous, partjes verse citroen  en eventueel een frisse salade voor erbij.Stoofschotel met gehakt, groenten en cacao

Serveertip voor dag 2:
– bak voor erbij een Turks brood af in de oven;
– vul wraps met het opgewarmde gerecht, strooi er vers geraspte kaas over en bak in de oven tot de kaas gesmolten en knapperig is;
– koop 2 kleinere (bijv. italiaanse bol) of 1 groot rond brood, snijd hier het kapje van af en hol het brood uit. Meng het kruim door de schotel (of bak het knapperig in knoflookboter voor over een salade). Verwarm het brood in de oven. Verwarm het gerecht in een pan en schep het in het grote brood of verdeel over de broodjes.
– maak eventueel ook nog een frisse courgettesalade of geroosterde kikkererwten als bijgerecht.

Stoofschotel met gehakt, groenten en cacao

Bereidingstijd: 
Voorbereiden: 30 minuten
Bereiden: ca. 20 minuten

* Tip bij het afmeten van de cacao: schep de cacao losjes in de maatlepel en strijk het teveel eraf. Als je de cacao aandrukt, heb je veel te veel voor in het gerecht. Het is niet de bedoeling dat alles naar chocola smaakt. De cacao zorgt een subtiele smaak en moet niet overheersen.oven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s