Salade van knolselderij, peer en gorgonzola

Knolselderij is niet echt de groente die bij je opkomt als je het hebt over een salade. Maar toch, in combinatie met de juiste ingrediënten is het echt superlekker! In deze salade van knolselderij, peer en gorgonzola komen alle smaken samen, het zoute van de kaas, het zoete van de peer, en het aardse van de selderij. Voeg daarbij nog walnoten toe voor de crunch en een lekkere honingdressing en je hebt een perfect voorgerecht. Of met wat jonge bladsla erbij ook voldoende voor de lunch. Serveer er toast van zuurdesem of volkorenbrood bij.

De smaak van deze salade is heerlijk: het zoete van peer, het zilte van kaas en daarbij dan het zoet-hartige van de geroosterde selderij. Walnoten en een lichte dressing maken het af. 

#recept #salade #vegetarisch #selderij #gorgonzola #makkelijk #peer
De smaak van deze salade is heerlijk: het zoete van peer, het zilte van kaas en daarbij dan het zoet-hartige van de geroosterde selderij. Walnoten en een lichte dressing maken het af. 

#recept #salade #vegetarisch #selderij #gorgonzola #makkelijk #peer

Vaak houd je na het maken van soep, tenzij je een pakket koopt met afgepaste hoeveelheden, nog een flink stuk knolselderij over. Bij mij belandde dat stuk vaak onder in de koelkast en lag daar te verpieteren. Maar dat is zonde! Je kunt er van alles van maken, denk hierbij aan de bekende selderijsalade of probeer eens Linzen met salie en knolselderij. Knolselderijpuree schijnt ook hemels te zijn als ik het moet geloven, dus die staat nog op mijn lijstje.

Na ruim 4 jaar vond ik dat er wel eens een update van dit recept mocht komen. De combinatie van selderij met gorgonzola en peer is al een topper, dus daar heb ik niets aan veranderd. Wat ik wel heb gedaan is er walnoten en een honingdressing aan toevoegen. En nieuwe foto’s natuurlijk!

(Anja, 10-11-2020)


Recept Salade van knolselderij, peer en gorgonzola

Voorgerecht / salade
voor 2 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
30 min.
Totale tijd:
45 min.
  • ½ knolselderij
  • olijfolie
  • 1 rijpe peer
  • 100 g gorgonzola (of een andere blauwaderkaas)
  • handje walnoten
  • zout en peper
  • 2 tl honing (ik gebruikte Melvita bio bloemenhoning)
  • 2 tl olijfolie
  • 1 kneepje citroensap
  • evt. selderijgroen voor de garnering

Bereiding

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.

De knolselderij kun je schillen maar dat hoeft niet echt. Was hem dan wel goed en snijd in vingerdikke frieten. Kwast ze rondom in met wat olijfolie en strooi er een beetje zout en peper over.

Verwarm een koekenpan op hoog vuur en bak de selderij rondom goed bruin tot het een knapperig korstje krijgt. Zet dan het vuur lager en laat zachtjes bakken tot de stukken gaar zijn. Prik er na 5 minuten in met een mesje, zijn ze nog niet zacht genoeg naar je zin, laat ze dan nog wat langer bakken.

of

Je kunt de selderij ook roosteren in de airfryer of oven. Zet de temperatuur op 200 oC en bak de frieten ca. 5 minuten tot ze bruin zijn. Controleer of ze gaar zijn door er met een mesje in te prikken. Hebben ze nog wat meer tijd nodig verlaag dan eventueel de temperatuur naar 160 om te voorkomen dat ze te donker kleuren.

Laat op een rooster afkoelen.

Was de peer en snijd deze in dunne plakjes. Dat gaat het beste met een mandoline.

Meng 2 tl honing met 2 tl olijfolie en wat peper voor de dressing, breng op smaak met enkele druppels citroensap.

Verdeel selderij, peer, walnoten en kaas over 2 borden, druppel er een beetje dressing over (of zet deze apart op tafel). Steek het selderijgroen ertussen. Lekker als voorgerecht of lunchsalade met stokbrood of desembrood.

Wil je het recept opslaan of printen, klik dan op de knop hieronder.

Pin deze foto van de Salade van knolselderij, peer en gorgonzola

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De smaak van deze salade is heerlijk: het zoete van peer, het zilte van kaas en daarbij dan het zoet-hartige van de geroosterde selderij. Walnoten en een lichte dressing maken het af. 

#recept #salade #vegetarisch #selderij #gorgonzola #makkelijk #peer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s