IJs maken zonder ijsmachine

In de voorbereiding van de verhuizing ben ik aan de slag gegaan om mijn kooktijdschriften (zoals meerdere jaargangen van Elle Eten en Delicious) op te ruimen. Alle recepten waar ik blij van werd, heb ik uitgeknipt en bewaard. Als ik inspiratie zoek, blader ik door de stapel.

Bosbessenijs

Een van de vele recepten voor ijs die ik heb liggen (ik weet niet meer uit welk tijdschrift) was er een waarbij je geen ijsmachine nodig hebt. Normaal gesproken moet je dan elk half uur het ijs goed los roeren, maar ook dat is hier niet nodig.

Bosbessen roomijs zonder ijsmachine (8)

Nu de verhuizing griezelig dichtbij komt (nog anderhalve week te gaan), ben ik ook bezig met het wegwerken van de voorraden in mijn vriezer en voorraadkast. Alsof het zo moest zijn vond ik achter in de voorraadkast een blikje gecondenseerde melk. Bovendien lag in de vriezer nog een doosje bosbessen, dan ben je al halverwege je bosbessenijs.

Bosbessen roomijs zonder ijsmachine (5)

Het resultaat is geweldig! Zacht ijs, prachtige kleur en een lekkere smaak. De volgende dag was het ijs iets aan de harde kant maar als je het een tijdje zacht laat worden, is de smaak nog steeds super.

Wat heb je nodig (voor 1 liter ijs):

 • 250 g bosbessen (vers of diepvries)
 • 1 el citroensap
 • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk (397 gram)
 • 200 ml slagroom
 • 50 g mascarpone *
 • een diepvriesbestendige bak van meer dan 1 liter inhoud

Hoe maak je het:

 1. Pureer de bosbessen met het citroensap in een keukenmachine. Heb je geen apparaten tot je beschikking dan kun je het fruit ook fijn prakken met een vork. Meng de gecondenseerde melk erdoor en de mascarpone.
 2. Klop de slagroom luchtig en stijf en schep deze voorzichtig door het fruitmengsel.
 3. Giet het ijsmengsel in een diepvriesbak, ik gebruikte een cakevorm. Dek de bak af met een deksel of gebruik een plastic zak.
  Bosbessen roomijs maken zonder ijsmachine
  Zet in een vorm in de vriezer en laat in ongeveer 4 uur bevriezen. De tijd die nodig is om het ijsmengsel te laten bevriezen, is ook afhankelijk van de vrieskwaliteit van je diepvries.
  Laat voor het serveren even wat zachter worden zodat je er mooie bollen van kunt scheppen.

Bosbessen roomijs maken zonder ijsmachine

Bereidingstijd:
Voorbereiding: ca. 15 minuten
Bereiding: ca. 4 uur (vriezen)

TIP: heb je alleen een diepvriesvak in je koelkast, vries het ijs dan in kleine porties in. Gebruik bijvoorbeeld leuke plastic bakjes (liever geen glas), of een vorm voor ijsjes.

* Ik had niet genoeg slagroom in huis, en heb dit aangevuld met mascarpone. Je kunt ook uitgaan van 250 ml slagroom en de mascarpone achterwege laten.

 

7 thoughts

  1. Hoi, Het ijs is zeker lekker! Natuurlijk wat minder zacht dan wanneer je het in een machine draait. Ik was vooral benieuwd naar het verschil en het viel mij zeker niet tegen!

   Like

 1. Blijkbaar dachten we hetzelfde! Ik heb ook net een recept voor ijs zonder ijsmachine geschreven. Mijn verhoudingen zijn echter iets anders en ook online vind ik steeds andere verhoudingen wat room-melk betreft. Heb jij hier meer ervaring mee?

  Like

  1. Hoi Eline, jouw recept ziet er ook heerlijk uit. Margarita ijs, goed idee hoor! Ik heb er niet zo heel veel ervaring mee, meestal “doe ik maar wat” en dit was het eerste recept met slagroom. Ik heb eigenlijk ook geen idee wat de verhoudingen betreft, maar ik denk dat als je geen fruit gebruikt je wat meer slagroom erin stopt… klinkt wel logisch lijkt me.
   Groetjes, Anja

   Like

   1. Hallo Anja, klinkt inderdaad wel logisch. Een volgende keer probeer ik misschien eens wat anders. 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s