Mini charlottes met ijs en bosbessen

Dat ik zelf niet zo’n pudding liefhebber ben, weet iedereen in mijn omgeving nu wel. Ik zal dan ook nooit een charlotte maken met pudding. Deze mini charlottes met bosbessen zijn echter gevuld met ijs (dat je koopt of zelf maakt). De kleine vorm maakt het een prachtig dessert.

Mini.Charlotte.ijs.bosbessen.20160509 (6)MiniCharlotteIJsBosbes_20160509_1 (2)
Desserts maken met ijs is toch wel heel leuk: een beetje experimenteren in samenstelling van ijs, fruit of chocola. Genoeg mogelijkheden!

Voor deze charlottes maakte ik het ijs zelf. Heb je daar geen zin in dan gebruik je gewoon vanille-ijs. De hoeveelheid in het recept is voor 2 of 3 stuks, afhankelijk van de grootte van je vormpjes.

Wat heb je nodig (voor 2 of 3 stuks):

 • 200 ml slagroom
 • 75 g Griekse yoghurt
 • 2 el fijne suiker
 • 8-10 lange vingers
 • 200-250 g bosbessen
 • 1 el basterdsuiker

Benodigdheden:

 • diepvriesbestendige hoge bakvormpjes (ca. 5 cm hoog)
 • plasticfolie

 

Hoe maak je het:

 1. Halveer de lange vingers zodat ze goed in de vormpjes passen. Snijd ze daarna in de lengte ook nog eens door.
  Klop de slagroom stijf met de 2 el suiker en meng dan voorzichtig met de yoghurt. Gebruik je vanille-ijs, laat dit dan zacht worden (niet smelten).
 2. Begin nu met de opmaak. De bedoeling is dat de gesuikerde kant van de lange vingers straks zichtbaar is. Deze gaat dus tegen de rand van de vorm. Omdat je koekjes niet op hun plaats blijven als je ze in de vorm zet, is het handig om een lik slagroom te scheppen met de binnenkant. Zet je eerste koekje in de vorm. Doe hetzelfde met het volgende en je zult zien dat ze door de slagroom aan elkaar plakken en tegen de rand blijven staan.
  MiniCharlotteIJsBosbes_20160509
  Er passen ongeveer 5 halve lange vingers in één vormpje. Vul de vorm verder met de slagroom. Strijk glad en tik een aantal keren met de onderkant op je aanrecht. De slagroom zakt zo in eventuele gaten. Vul op dezelfde manier de andere vormpjes.
  Dek de vormpjes af met een stukje plasticfolie.
 3. Zet de vormpjes in de vriezer en laat hier ca. 2-3 uur staan. Ze zijn het lekkerst als ze nog niet keihard bevroren zijn.
  Wil je ze al eerder maken, dat kan natuurlijk ook. Haal ze dan op tijd uit de vriezer zodat ze zacht kunnen worden.
 4. Verhit een kleine koekenpan. Was de bosbessen en zet ze op met de basterdsuiker. Laat de suiker smelten en de bosbessen een beetje zacht worden zodat het sap vrijkomt. Laat afkoelen tot lauwwarm.
 5. Los de charlottes uit de vormpjes. Zijn ze nog bevroren, dompel ze dan even tot de rand in heet water zodat de buitenkant een beetje smelt. Leg er een bordje op en keer de charlottes voorzichtig. Verdeel de bosbessen en het sap erover.
  Garneer eventueel met wat kokosschaafsel of geschaafde amandelen.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten (wachttijd 2-3 uur)
Bereiden: 10 minuten

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s