Venkelsalade met sinaasappel, noten en basilicum

Er lag een -achtergebleven- venkelknol in de koelkast. Beetje klein en bijna overjarig, maar nog net goed. Een kleine salade voor twee personen die het prima doet als voorgerecht, de combinatie met plakjes sinaasappel, geroosterde noten en basilicum zet de venkel in het zonnetje.
Lekker als voorgerecht of voor een gezonde lunch.

Venkelsalade met sinaasappel en noten

INGREDIËNTEN

Voor 2 porties

  • 1 venkelknol
  • 1 sinaasappel
  • een handje hazelnoten, pecannoten, walnoten (kijk hier voor de 7 meest gezonde noten)
  • 1 el appelciderazijn
  • 2 el goede olijfolie
  • 1 mespunt mosterd
  • 1 tl honing
  • peper en zout
  • een handje verse basilicumblaadjes

Ook nodig: een mandoline *

BEREIDING

Schaaf de venkel zo dun mogelijk. Ik gebruik hiervoor een mandoline, maar het kan ook met bijvoorbeeld een kaasschaaf of natuurlijk met een goed scherp mes. Hier geldt hoe fijner of dunner gesneden, des te lekkerder wordt je salade.

Schil de sinaasappel dik tot op het vruchtvlees. Halveer hem dan en snijd in plakken. Vang het sinaasappelsap op, dit is lekker in de dressing.
Rooster de noten even in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren en zet ze apart op een koud bord om af te laten koelen.

Maak de dressing. Meng de azijn, honing, mosterd, peper en zout en olie, voeg hier wat fijn gescheurde basilicumblaadjes aan toe en meng alles goed door er even een staafmixer in te zetten. Je kunt dit ook met de hand doen natuurlijk. Voeg dan pas op het laatst, als alle andere ingrediënten al goed gemengd zijn, de olie toe.
Meng de dressing door de venkel en laat een 10-15 minuten staan.

Maak het bord op: begin met een randje sinaasappel, in het midden de venkel. Garneer met de noten, peper en zout en een blaadje basilicum.

Bereidingstijd:  ca. 30 – 40 minuten (incl. 15 minuten wachten)

*De eerste keer dat ik een venkelsalade maakte had ik nog geen mandoline en gebruikte ik de schaaf van de kaasrasp (zo’n vierkant ding met raspen voor kaas, nootmuskaat en een schaaf). Maar de venkel werd te dik gesneden, waardoor hij behoorlijk hard bleef. De mandoline kun je in verschillende standen zetten, waarbij ik hier de kleinste stand gebruikt heb.

Bewaar de foto van deze venkelsalade met sinaasappel en noten op Pinterest.

Een kleine salade voor twee personen die het prima doet als voorgerecht, de combinatie met plakjes sinaasappel, geroosterde noten en basilicum zet de venkel in het zonnetje.
#recept #venkel #salade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s