Geklaarde boter maken

Een tijdje geleden verzorgde mijn jongste broer de lunch bij mijn ouders thuis. Hij had een bakje geklaarde boter bij zich. Voor bakken en braden is roomboter toch wel heel erg lekker. Het voordeel van geklaarde boter is dat het minder snel verbrandt bij hoge temperaturen. De eiwitten, die wel snel verbranden, worden er namelijk uit gezeefd.

Het is echt zó ontzettend makkelijk om te doen, dat ik me afvraag waarom ik dat nog nooit gedaan heb! Buiten de geklaarde boter is er ook nog ghee. Voor ghee wordt de boter tot een hogere temperatuur verhit, waardoor hij een nootachtig bruine kleur krijgt en daardoor ook een andere smaak.

Maar, ik dacht, laat ik nu beginnen met de geklaarde boter. Als het bevalt kan ik altijd nog een keer ghee maken.
Gebruik voor geklaarde boter bij voorkeur ongezouten grasboter, daar zit meer smaak aan.

Hoe maak je het: 

  1. Gebruik een kleine (steel)pan, dat werkt gemakkelijker. Verhit 250 g (een pakje) boter op niet al te hoog vuur tot hij begint te smelten.
    Geklaarde boter maken (1)
    Naarmate de boter heter wordt, zul je zien dat de eiwitten vrij komen. Een gedeelte kun je afschuimen met een lepel. Je schept het schuim dat komt bovendrijven er voorzichtig vanaf. Dit gooi je weg.
    Op de bodem zie je wit bezinksel, dat zijn de eiwitten.
  2. Schenk nu langzaam de heldere vloeistof in het bakje. Doe dit rustig aan zodat je het bezinksel achter blijft in de pan.
    Geklaarde boter maken

De geklaarde boter is lang houdbaar en kun je zelfs buiten de koelkast bewaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s