Kabeljauw gestoofd op een bedje van courgettelinten

Kabeljauw op een bedje van courgettelinten

Een tijdje geleden maakte ik de salade met courgettelinten voor het eerst. Van de halve courgette die ik over hield, wilde ik de salade nog eens maken. Het schaaltje stond al klaar voor de dressing, maar zoals dat soms gaat met koken, nam het gerecht een compleet andere wending.

Kabeljauw op een bedje van courgettelinten

Voor de kabeljauwfilet die ik had liggen zocht ik nog een bereiding. Het liefst in de oven omdat ik dat wel gemakkelijk vind. Ik besloot de vis op de courgettelinten te leggen en in de airfryer te garen (ik heb het inmiddels ook al eens in de oven gemaakt). Het resultaat is een sappige gestoofde vis, beetgare courgette en een licht sausje van het kookvocht van de groenten en de witte wijn.

Kabeljauw op een bedje van courgettelinten

Een schot in de roos: zacht gegaarde kabeljauw op een bedje van courgettelinten.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1/2 courgette
  • enkele trostomaatjes
  • ca. 250 g witvis filet (bijv. kabeljauw of schelvis)
  • 1/2 glas droge witte wijn
  • takjes tijm (of oregano)
  • halve citroen in dunne plakjes
  • peper en zout
  • olijfolie om de ovenschaal mee in te vetten
  • eventueel: enkele klontjes roomboter

Benodigdheden:

  • een ovenschaal van ca. 18 cm doorsnede

Hoe maak je het:

  1. Schaaf de courgette in zo dun mogelijke linten. Dit gaat het gemakkelijkst met een mandoline. Heb je die niet, gebruik dan een kaasschaaf. Halveer de trostomaatjes. Ris de tijm (of oregano) van de takjes.
  2. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. Leg de courgettelinten erin, verdeel de tomaatjes ertussen en kruid met peper en zout.
    Leg de vis op de groenten. Heeft de filet een iets dunner deel, vouw dit dan dubbel zodat de vis toch gelijkmatig gaart. Giet de wijn er overheen. Kruid de vis met peper en zout, leg er de plakjes citroen op, de kruiden en tenslotte de klontjes boter.
    Kabeljauw op een bedje van courgettelinten
  3. Verwarm de airfryer voor op 180 graden (het kan natuurlijk ook in de oven: 200 graden of 180 hetelucht).
    Stoof de vis gaar in ca. 6-8 minuten. De baktijd is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de visfilet.
    Het kookvocht kun je eventueel nog en beetje binden door er enkele klontjes ijskoude boter door te kloppen.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 10 minuten

TIP: voor een light versie kun je de boter ook achterwege laten. Het vocht uit de groenten, de wijn en citroen zorgen ervoor dat de vis niet uitdroogt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s