Zelf maken: Labneh, een Arabische specialiteit

Soms kom je juweeltjes tegen waarvan je nog nooit eerder gehoord hebt. Bij het doorbladeren van het kookboek van Ottolenghi kwam ik Labne tegen. Labne is uitgelekte yoghurt en is te koop in de Midden-Oosterse supermarkt. Misschien is roomkaas niet het juiste woord, geen idee, maar zo smaken ze wel!

Labneh

De bereiding is héél eenvoudig. Alles wat je nodig hebt om Labne te maken is een liter volle yoghurt en een beetje zout. Als je de yoghurt lang genoeg laat uitlekken, kun je er balletjes van maken, die je in een pot olijfolie bewaart.

De officiële versie is met geiten- of schapenyoghurt, maar met yoghurt van koemelk gaat het ook goed. Belangrijk is dat je een van deze soorten kiest en niet de Griekse of Turkse yoghurt.

Labneh
Labneh

INGREDIËNTEN

  • 1 liter volle koemelk-, schapen- of geitenyoghurt
  • 3/4 tl zout
  • olijfolie

Benodigdheden

  • afsluitbare (weck)pot
  • kaasdoek of theedoek
  • vergiet

BEREIDING

Meng de yoghurt met het zout. Neem kaasdoek (dubbel) of een theedoek, maak deze vochtig en giet de yoghurt er in.
Hang het kaasdoek ergens op en zet er een bakje onder om het vocht op te vangen. Laat het zo 48 uur hangen.
Ik merkte dat mijn kaasdoek een te grove structuur had, waardoor de yoghurt erdoor weglekte. Door het kaasdoek dubbel te nemen, was dat probleem opgelost.

Doe de uitgelekte yoghurt na 48 uur over in een afsluitbaar bakje en zet het nog een halve dag in de koelkast om goed koud en stevig te laten worden.
Je kunt de labne nu ook al gebruiken, dan is hij smeerbaar als roomkaas. Bewaar hem dan wel afgesloten in de koelkast.

Begin met het steriliseren van je weckpot. Breng ruim water aan de kook en giet dat in het glas. Laat het enkele minuten staan. Leg deksel en sluitring in een bak, giet hier het hete water over en laat staan tot gebruik. Zet de pot ondersteboven weg op een schone theedoek.
Haal de labne uit de koelkast. Draai er balletjes van ter grootte van een walnoot. Ik gebruikte een lepel en een meloenbolletjes lepel. Als je je handen invet met olijfolie dan gaat het rollen van een balletje iets gemakkelijker.

In een goed afsluitbare glazen pot leg je nu een laagje, giet er een laag olijfolie over, leg de volgende balletjes er voorzichtig bovenop en giet er weer een laag olijfolie over. Ga zo door tot je de pot gevuld hebt. Sluit met het deksel. De labne hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, maar blijft wekenlang goed bij kamertemperatuur.

Serveertips:

Rol de balletjes door (verse) kruiden zoals munt, bieslook, basilicum of dille en bestrooi met peper/zout. Giet er ook wat van de olijfolie uit de pot bij.
Lekker bij (linzen)salades, verse tomaten of komkommer en Oosterse stoofschotels.

Labneh

Recept uit: Ottolenghi Het Kookboek

6 thoughts

    1. Hoi Nettie,
      dat wordt niet echt uitgelegd. Wat ik wel weet is dat beide soorten al een uitgelekte yoghurt zijn, waar soms ook nog iets aan toegevoegd zodat de yoghurt extra dik of romig is. Als je “gewone” volle yoghurt gebruikt, heb je in ieder geval een pure versie zonder extra toevoegingen.
      Groetjes, Anja

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s