Groene linzensalade met geitenkaas

In mijn pogingen om vegetarisch te koken, merk ik dat ik het lastig vind om ook gevarieerd te koken. Het kost wat meer moeite en vaak val ik dan terug op vertrouwde recepten omdat ik die “blind” kan koken.

Linzensalade_20160601 (1)

Een linzensalade stond al lang op mijn lijstje en toen ik over een fotootje van Dupuis linzen struikelde,  was ik verkocht. Het resulteerde in deze groene linzensalade met geitenkaas. Niet helemaal vegetarisch vrees ik, want ik verstopte er ook nog ontbijtspek in. Maar wel ontzettend lekker, deze salade met de donkergroene gespikkelde Dupuis linzen in de hoofdrol.

 

Wil je graag een vleesloze variant, dan kun je kiezen voor vegetarische spekjes. Een ander alternatief is om een meer pittige/zoute kaas te gebruiken zoals bijv. feta of gorgonzola in plaats van de geitenkaas met honing.

Wat heb je nodig (voor 3-4 personen):

  • 200 g donkergroene Dupuis linzen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 dikke ui
  • 6 gedroogde abrikozen
  • 80 ml rode wijnazijn
  • 10 plakjes (vegetarisch) ontbijtspek
  • 100 g jonge gemengde bladsla (of rucola)
  • 200 g verse geitenkaas met honing
  • 1 el fijngehakte verse muntblaadjes
  • olijfolie
  • peper en zout


Hoe maak je het:

  1. Was de linzen en laat met ruim koud water ongeveer 2-3 uur weken  (lees ook de TIP onderaan het recept).
    Ververs dan het water en breng de linzen met schoon water aan de kook, voeg de laurierblaadjes toe  en een beetje zout (niet te veel) en laat in ongeveer 20 minuten beetgaar koken.
  2. Terwijl de linzen staan te koken begin je aan de saus. Snipper de ui en bak die in 2 eetlepels olijfolie in ca. 10 minuten goudbruin.
    Snijd de abrikozen in blokjes en voeg deze toe met de rode wijnazijn en 3 eetlepels water. Laat zachtjes koken tot het vocht verdampt en de uien en abrikozen zacht zijn. Proef op smaak en voeg eventueel een theelepeltje suiker toe als de saus te zuur is.
    Giet de linzen af, laat even uitdampen en meng de nog warme linzen met de saus. Schep de linzen in een mooie schaal. Proef op smaak en voeg eventueel peper en zout toe. Denk er wel aan dat wanneer je ook (vega) spek gebruikt, dit behoorlijk zout is.
  3. Bak het (vega) spek zachtjes knapperig in dezelfde pan, eventueel in een scheutje olie, maar dat is niet echt nodig.
    Strooi de muntblaadjes op een bordje. Verbrokkel de geitenkaas eventueel en rol door de munt.
  4. Meng de sla en eventueel de spekjes voorzichtig door de linzensalade en verdeel de geitenkaas er over.

Linzensalade_20160601-1 (1)

Lekker erbij: gebakken courgette, (zoete) paprika, aubergine, rode ui en knoflook met ras el hanout en hazelnoten.

Ratatouille.ras.el.hanout

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten (en 2-3 uur wachten)
Bereiden: ca. 50 minuten

TIP: de kooktijd en het weken van peulvruchten is afhankelijk van de versheid van de linzen of bonen. Zijn de bonen nog “vers” dan is er minder tijd nodig om ze te weken, maar ook om ze te koken. Houd hier dan ook rekening mee met voorbereiden. Beter te vroeg dan te laat begonnen. Op de verpakking van deze linzen stond een kooktijd van ca. 45 minuten, maar ze waren in ongeveer 20 minuten al gaar genoeg.

 

Een gedachte over “Groene linzensalade met geitenkaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s