Rabarbertaartjes met aardbeien of amandel-crème

Rabarbertaartje

Het is nog steeds rabarberseizoen, dus het wordt tijd voor nieuwe rabarbertaartjes. Rabarber en zandtaartdeeg vind ik een heerlijke combinatie, maar als je geen feest te vieren hebt, is een grote taart (denk 12 stukken) voor drie wel een beetje veel.

Rabarbertaartje
Rabarbertaartje.3a

Vandaar dus eenpersoons rabarbertaartjes, maar dan wel voor ieder twee (één voor vandaag en de andere morgen). Reden hiervoor is dat ik niet kon kiezen uit twee verschillende vullingen.
De een is met rabarber en aardbei en een beetje aardbeien-balsamico. De ander is met rabarber en een laagje amandel-crème op de bodem. Kunnen we keuren en zien welke het lekkerst is!


Wat heb je nodig (voor 6 stuks):

Voor het deeg: 

  • 200 g zelfrijzend bakmeel (of bloem + bakpoeder)
  • 100 g basterdsuiker
  • 135 g ijskoude boter in blokjes
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 2-3 stengels rabarber
  • ca. 2 el suiker
  • 2 el amandel-crème (ik gebruikte deze)
    of:
  • een handje aardbeien
  • 1 tl aardbeien balsamico-azijn
  • evt. amandelschaafsel

En verder:

  • 6 vormpjes of patisserie ringen
  • evt. bakpapier

Hoe maak je het:

  1. Begin met het deeg: meng de ingrediënten snel in een keukenmachine of met de hand tot het grofkorrelig is. Kneed er dan snel een samenhangend deeg van, verpak het in plasticfolie en laat het in de koelkast minstens een half uur koelen.
  2. Snijd de rabarber in smalle reepjes en meng met de suiker.
    Maak je de versie met aardbei, snijd dan de aardbeien in vieren, druppel er de balsamico over en meng voorzichtig met de rabarber.
  3. Vet je bakvormpjes in en bekleed de bodem evt. met bakpapier. Gebruik je patisserie ringen, dan kun je die het best op bakpapier zetten.
    Zet de vormpjes op een bakblik – dit is zeker nodig voor de patisserie ringen. Gebruik je alleen dichte vormpjes, dan kun je ook een rooster gebruiken.
    Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.
  4. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel het in 6 balletjes en rol elk balletje uit tot een cirkel. Bestrooi je werkblad en het deeg met bloem tegen het plakken.
    Bekleed elk vormpje voorzichtig met het deeg, voorkom gaatjes in het deeg.
    Vul de vormpjes met het rabarber-aardbei mengsel.
    Of, besmeer de bodems van elk taartje met 1 theelepel amandel-crème en leg hierop de rabarber.
    Bestrooi de taartjes eventueel met amandelschaafsel.
    Bak de taartjes in ca. 45-50 minuten goudbruin en gaar.
Rabarbertaartje.1b

PS: de meningen waren verdeeld! Door het gebruik van de amandel-crème waren deze rabarbertaartjes iets zoeter. De taartjes met aardbei hadden in verhouding iets meer deeg, wat ze weer lekker knapperig maakte.

4 gedachten over “Rabarbertaartjes met aardbeien of amandel-crème

  1. Hallo Anja, ik heb dit recept al een tijdje geleden opgeslagen, lijkt me zo lekker. Nu wil ik het gaan maken en zie ik dat er geen hoeveelheden bij het deeg staan. Kun je die misschien nog toevoegen? En denk je dat ik deze gebakjes kan invriezen of zou het dan te zacht worden?

    Like

    1. Hoi Jitske,
      Oei, dat is mij nog niet opgevallen! Ik weet dat ik het recept voor een kleine appeltaart gebruikt heb, maar de hoeveelheden heb ik niet in mijn schrift genoteerd. Ik vermoed dat het ongeveer de juiste hoeveelheden zijn en die heb ik nu in het recept vermeld, maar ik ga het zeker zelf nog even uittesten. Goede reden om weer eens iets lekkers te bakken ;-). Mochten de hoeveelheden nog wijzigen dan pas ik het recept er op aan.
      Invriezen is geen probleem, dat gaat zeker wel. Mogelijk wordt het deeg wel iets zachter, maar dan kun je het na ontdooien eventueel nog even in de oven zetten.

      Groetjes, Anja

      Like

      1. Wat een snelle reactie, geweldig!! Ik wil het morgen gaan maken, maandag ben ik jarig maar in het weekend geen tijd om te bakken. Ik ga je tip uitproberen, invriezen en na ontdooien even in de oven.
        Hartelijk dank, vr gr Jitske

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s