Malloreddus, pasta uit Sardinië

Malloreddus Pasta

Deze pasta stond al een tijdje op mijn lijstje om te maken. Malloreddus (letterlijk vertaalt betekent het stiertje) is een pastasoort die op Sardinië gemaakt wordt. In de originele versie wordt ook saffraan gebruikt, maar aangezien ik die niet in huis had, is het een eenvoudige versie geworden.

Malloreddus Pasta

Om de pasta te kunnen maken heb je een speciaal plankje met gleufjes nodig, waarin het deeg in de vorm “geduwd” wordt. Op foto’s heb ik al eens gezien dat hiervoor ook wel eens een kam gebruikt wordt bij gebrek aan beter. Nu lijkt het me frisser om hiervoor een nieuwe kam te gebruiken, dus die lag al een tijdje klaar.

Malloreddus Pasta

Wat vinden we ervan?
Het heeft toch wat meer oefening nodig dan ik dacht. Mogelijk waren de tanden van de kam ook iets te grof, want om de pasta te koken waren 20 minuten nodig. Volgende keer een tandje kleiner dus.
Met de pastasaus erbij smaakte het heerlijk! Natuurlijk had ik weer te veel gemaakt, dus van het restje (met de saus) dat over bleef heb ik de volgende dag een ovenschoteltje gemaakt en dat smaakte zelfs nóg beter.

Wat heb je nodig (voor 2-3 personen):

voor de pasta:

  • 200 g semolina meel
  • 100 g water
  • 1 tl olijfolie
  • snufje zout

voor de saus:

  • 1 rode en 1 gele paprika, in blokjes
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • 1/2 rode ui, gesnipperd
  • 1 el oregano
  • 5 ansjovis + scheutje olie
  • 1 blikje tonijn
  • 1/2 rode peper, zonder pitjes, fjn gesneden
  • 1/2 blik tomaten
  • 1/2 tomatenpuree
  • 1 el kappertjes
  • 8 olijven
  • peper en zout
  • Parmezaanse kaas

Hoe maak je het: 

  1. Meng de meel, water en zout tot een grof deeg en voeg dan pas de olie toe. Kneed tot een soepel deeg, dit duurt ongeveer 15 minuten met een keukenmachine tot 20-25 minuten met de hand. Het deeg is goed gekneed, als je er een vliesje van kunt trekken zonder dat het scheurt. Verpak in plasticfolie en laat het minimaal een half uur rusten (kijk ook hier voor het basis pasta recept en een uitgebreide beschrijving).
  2. Strooi wat meel op je werkblad. Haal het deeg weer uit de koelkast, laat het iets op temperatuur komen en verdeel het in gelijke bolletjes. Rol elk bolletje uit tot een rol van ongeveer 1 cm doorsnede. Snijd hier met een deegsteker of een mes stukjes van 1/2 cm vanaf.
    Nu begin je de pasta te vormen. Hiervoor kun je een speciaal gnocchi-plankje (te koop in kookwinkels) gebruiken, maar een kam of vork kan ook heel goed.
    Duw een stukje deeg met je duim over het plankje/kam/vork. Het deeg zal een beetje stroppen en hierdoor vormen zich de ribbels. Beetje oefening heb je misschien wel nodig.
    Malloreddus PastaLeg de gevormde pasta op een met meel bestoven theedoek en laat zeker een uurtje drogen voordat je hem kookt.
    Malloreddus Pasta
  3. Begin dan nu aan de pastasaus.
    Verhit een scheutje olie met de ansjovis in een ruime (wok)pan en laat op een laag vuur de ansjovis smelten. Voeg de gesnipperde ui toe en laat gedurende 5 minuten zachtjes bakken tot de ui zacht is. Voeg de knoflook, rode peper en paprika toe, draai het vuur iets hoger en laat deze ook even meebakken tot de paprika iets zacht begint te worden.
    Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Daarna de tonijn, oregano en de tomaten uit blik.
    Draai het vuur weer laag als de tomaten beginnen te pruttelen en laat met deksel op de pan zachtjes gaar sudderen.
    Proef na 15 minuten of de paprika zacht genoeg is, laat anders nog wat langer staan. Voeg eventueel tussentijds nog een beetje vocht toe als het te droog wordt.
    Voeg de kappertjes en zwarte olijven toe en laat ze mee verwarmen. Proef op smaak en kruid eventueel nog met wat peper en zout.
  4. Breng ruim water aan de kook, voeg voldoende zout toe (het moet naar de zee smaken) en kook de pasta beetgaar. De pasta is gaar als hij boven komt drijven. De kooktijd is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de pasta. De tweede keer dat ik het maakte, was de pasta dunner en daardoor ook sneller gaar.
    Meng de pasta met de saus, laat nog goed even doorwarmen.

Serveer in diepe borden met royaal geschaafde Parmezaanse kaas.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 1 uur en 1,5 uur wachttijd
Bereiden: ca. 1/2 uur

2 gedachten over “Malloreddus, pasta uit Sardinië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s