Arancini: gefrituurde risotto balletjes

Vandaag besluit ik om eindelijk (!) eens arancini ofwel gefrituurde risotto balletjes te maken. De Siciliaanse versie van de bitterbal, om het maar even kort door de bocht te vertalen.

Arancini
Arancini

Gisteren aten we risotto met doperwten en daar bleef nog een portie van over. Het enige wat je dan nog nodig hebt is geraspte Parmezaanse kaas, een eitje en paneermeel. That’s it! En zó lekker! In het vervolg ga ik steeds iets te veel risotto maken, zodat we de volgende dag de arancini kunnen maken.

Wat heb je nodig (ca. 10 stuks):

 • een rest goed gekoelde risotto (ongeveer 200 gram)
 • 1 kopje diepvries doperwten *
 • 3-4 el geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 ei
 • paneermeel
 • zonnebloem olie

 

Hoe maak je het:

 1. Dikke doperwten kun je eventueel eerst even koken, maar dat is niet echt noodzakelijk. Voeg ongeveer een eetlepel erwten toe aan de risotto.
  Pureer de rest met een staafmixer en meng dit samen met de Parmezaanse kaas door de risotto. Proef op smaak en voeg eventueel nog een beetje peper en zout toe.
 2. Maak balletjes ter grootte van een pingpongbal. Gebruik als maat een eetlepel. Doop de lepel in koud water (de rijst komt dan makkelijker los), meet de risotto af en vorm er een balletje van. Leg op een schaaltje.
 3. Klop het ei los in een schaaltje. Strooi de paneermeel in een ander schaaltje. Haal nu de rijstballetjes eerst door het losgeklopt ei en daarna door het paneermeel. Zorg ervoor dat ze rondom helemaal bedekt zijn met ei en dus ook met paneermeel.
  Zet ongeveer 5 minuten terug in de koelkast.
  Arancini
 4. Verhit de zonnebloemolie tot 180 graden, dit kan eventueel ook in een pan. Ik gebruikte een steelpan met ongeveer 1/2 liter zonnebloemolie.
  Bak de risottoballetjes in 1-2 minuten goudbruin en laat uitlekken op een velletje keukenpapier. Ik bakte ze één voor één in mijn steelpannetje en dat ging prima. Gebruik je een frituurpan, dan kun je er natuurlijk wel iets meer tegelijk bakken. Let wel op dat je olie niet te ver afkoelt, dan worden de arancini zompig in plaats van knapperig.

 

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

 

* Je kunt ook op dag 1 risotto met doperwten maken. Hiervoor heb je nodig (voor 2 personen): 200 g risottorijst, 1/2 uitje, 1/2 glas witte wijn, 2 kopjes doperwten, groentenbouillon en een klontje boter.
Maak een risotto met het uitje, de witte wijn en de bouillon (klik hier voor een uitgebreide beschrijving). Voeg een half kopje erwten de laatste 5 minuten toe. Pureer de overige erwten, warm die de laatste minuten mee.
Lekker met zalm en een salade.

4 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s