IJstaart met 3 smaken ijs voor een super dessert

Een zomerse dag vraagt om een fris dessert. Vandaag tijdens een uitgebreide lunch met de kids koos ik voor een ijstaartje. Niet zomaar ijs, maar 3 smaken ijs in één dessert: vanille, aardbeien en bosvruchten-ijs op een crunchy bodem.

Voor een zomerse dag! IJstaart met 3 smaken ijs: vanille, aardbeien en bosvruchten op een crunchy bodem. Geen ijsmachine nodig!


#recept #ijstaart #3smaken #makkelijk
Voor een zomerse dag! IJstaart met 3 smaken ijs: vanille, aardbeien en bosvruchten op een crunchy bodem. Geen ijsmachine nodig!


#recept #ijstaart #3smaken #makkelijk


Het fruit zorgt hier voor de frisse noot, waardoor het ijs uiteindelijk toch niet zo zwaar is. Ik kies ervoor de garnering achterwege te laten, al schieten mij ijsschotsen van eiwitschuim door mijn hoofd… helaas te weinig tijd… Er blijft nog een stukje over en daarbij serveer ik verse aardbeien en kokosschaafsel. Heerlijk!


INGREDIËNTEN

Voor ca. 12 personen

 • 1 liter vanille-ijs
 • 250 g mascarpone
 • 1/2 doosje (ca.125 g) diepvries aardbeien
 • 1 doosje (250 g) diepvries bosvruchten
 • 1-2 el poedersuiker  of 1 el bosbessenjam*
 • 6 volkoren biscuitjes
 • 1 kopje notencruesli (250 ml)
 • 1 el zachte roomboter
 • 1/2 el koud water

Benodigdheden:

 • 1 cakevorm van ongeveer 1,5 liter
 • keukenmachine of messenbakje van de staafmixer
 • 1 vel bakpapier

Hoe maak je het:

BEREIDING

Laat het ijs iets zacht worden, maar niet helemaal smelten. Bekleed de cakevorm met 1 brede reep bakpapier dat aan de zijkanten over hangt. Hiermee kun je het ijs straks iets makkelijker uit de vorm krijgen.

Schep iets meer dan 1/3 van het vanille-ijs in de foodprocessor en voeg hier 1/3 van de mascarpone aan toe. Laat draaien tot het goed gemengd is. Schep dan in een laag op de bodem van de cakevorm. Strijk glad met de bolle kant van een lepel die je even in een beker koud water dompelt.
Dek losjes af met bakpapier en zet in de vriezer.Schep het volgende derde deel van het ijs met ook weer 1/3 van de mascarpone in de blender. Halveer de nog bevroren aardbeien en voeg toe aan het ijs. Laat in de keukenmachine draaien tot de aardbeien voldoende gepureerd zijn en alles goed gemengd is. Proef op smaak. Smaakt het zuur, voeg dan 1/2 tot 1 eetlepel poedersuiker aan toe.

Haal de cakevorm weer uit de vriezer en verdeel het aardbeien mengsel erover. Strijk weer glad met de bolle kant van de eetlepel.
Dek weer af en zet terug in de vriezer.

Schep nu het resterende ijs en de mascarpone met de bosvruchten in de keukenmachine en pureer het fruit. Voeg 1 tot 1,5 eetlepel poedersuiker of bosbessenjam toe en proef of het ijs zoet genoeg smaakt.
Haal de vorm uit de vriezer, schep het bosvruchten-ijs er op en strijk het glad met de bolle kant van de lepel.
Vouw een vel bakpapier over de vorm als een “deksel” en zet de vorm weer in de vriezer.

Laat het ijs ongeveer 1 uur bevriezen voordat je de koeklaag erover verdeeld.Maal de koekjes met de cruesli en 1 eetlepel roomboter tot kruimels. Voeg 1 theelepel of 1/2 eetlepel koud water toe en laat nog even draaien. Hierdoor ontstaat er een samenhangende massa.
Controleer of het ijs licht bevroren en stevig is. Twijfel je, laat het dan nog een uurtje langer staan.

Verdeel het koekmengsel over het ijs, druk het voorzichtig aan met de bolle kant van de lepel.
Dek weer af met het bakpapier en zet terug in de vriezer.Laat het ijs in nog eens 3 uur volledig bevriezen.

Serveren: haal de vorm uit de vriezer, verwijder het bakpapier. Keer het op een mooie schaal. Warm met de handen de vorm een beetje op en laat het ijs uit de vorm glijden. Lukt dit niet, vul dan een bak met lauwwarm water, dompel hierin de vorm kort. Leg de schaal op de vorm en keer in één keer (trek eventueel voorzichtig aan het papier). Verwijder het bakpapier en snijd het ijs in plakken.

3 smaken ijstaart

* IJs zonder suiker (of andere zoetstof) kan, maar is toch wat mij betreft minder lekker. Door gebruik van kant-en-klaar vanille-ijs heb je niet veel extra suiker nodig. Door toevoeging van fruit wordt het ijs al minder zoet. Proef altijd even op smaak.
Een ijsmengsel dat nog niet bevroren is, moet behoorlijk zoet smaken. Als ik denk dat het genoeg is, blijkt het te weinig (uit ervaring). Voeg dus zeker suiker of een andere zoetstof toe om ijs op smaak te brengen, na bevriezen proef je de hoeveelheid suiker altijd minder.

TIP: Het ijs is door de mascarpone en het vanille-ijs behoorlijk machtig. Wat mij betreft heeft het ook niets extra’s meer nodig. Denk: less is more.
Wil je toch graag iets meer, garneer het ijs dan eventueel met toefjes slagroom en vers fruit of strooi er mooie krullen (witte) chocola over.

Bereidingstijd:
Voorbereiding: ca. 1/2 uur
Bereiding: 4 uur (tijd in de vriezer) en 10 minuten

Pin de foto voor het recept van dit heerlijke ijs met 3 smaken.

Voor een zomerse dag! IJstaart met 3 smaken ijs: vanille, aardbeien en bosvruchten op een crunchy bodem. Geen ijsmachine nodig!


#recept #ijstaart #3smaken #makkelijk

4 thoughts

 1. Dit ziet er echt heel lekker uit.. Nu heb ik zaterdag een etentje dus dit wordt het toetje ☺️ Een vraagje! Kan ik de notencruesli ook vervangen door granola?

  Groetjes Lonneke

  Like

  1. Hoi Lonneke,
   De cruesli zorgt ervoor dat het koeklaagje nog een beetje crunch heeft, dat vind ik wel lekker. Met granola zal dat ook best kunnen, je kunt eventueel ook alleen koekjes nemen. Het ijs vond iedereen hier in ieder geval heerlijk.
   Succes met je etentje!
   Groetjes, Anja

   Like

   1. De granola is redelijk crunchy bij mij dus dat komt dan wel goed! Ik zal het resultaat delen op instagram ☺️

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s