Het stoort me al tijden dat ik van de watermeloen zo veel weggooi – lees schil… Vorig jaar zag ik een recept voor zoetzuur van watermeloenschil en dat is steeds in mijn achterhoofd blijven hangen.
Deze week besloot ik dat het tijd werd… No Waste! Van de watermeloen bewaarde ik de schil en sneed deze meteen in repen. Vandaag het vervolg. Het recept dat ik had gebruikte inmaakkruiden, maar die heb ik niet. Daarom mijn eigen mengsel. De zoetzure bessen van de Japanse wijnbes zijn optioneel. Ik vond het leuk omdat ze rijp waren en ik ze nog nooit eerder heb gebruikt. Een experimentje dus.
Wat heb je nodig (voor 2 potten):
- 450 g watermeloen schil
- 1/2 l water
- 1/2 el grof zeezout
- 375 g appelcider of wittewijn azijn
- 1 tl grof zeezout
- 175 g suiker
- 125 ml water
- 8 roze pimentkorrels
- 2 peperkorrels
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- mespuntje mosterdzaad
- (eventueel: 8 zure besjes van de Japanse wijnbes)
Hoe maak je het:
- Verzamel de schillen van de watermeloen. Je kunt dit meteen doen, maar omdat wij niet in één keer een hele watermeloen eten ging het hier in porties.
Snijd de groene “buitenkant” van de schil met een mes of dunschiller, net wat je makkelijk vind. Zit er nog roze vruchtvlees aan de schil laat dit dan gerust zitten, het geeft een leuk kleurtje.
Snijd de schil in reepjes van ongeveer 1/2 cm dik en in de lengte van het inmaakglas (of jampot) dat je wilt gebruiken. - Breng ruim water aan de kook. Zet je inmaakglas in de gootsteen op een doek en giet kokend water tot aan de rand in de potten. Laat staan tot gebruik. Breng het restant water weer aan de kook en leg hier de deksels in. Laat ook deze in het water liggen tot je ze nodig hebt.
- Doe de gesneden schil in een pan, voeg 1/2 liter water toe en 1/2 eetlepel grof zeezout. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de watermeloen zacht begint te worden (ongeveer een menuutje of 5).
Giet af in een zeef en laat uitlekken. - Doe dan alle overige ingrediënten in de pan (azijn, zout, suiker, water en kruiden), breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost.
- Vul de potten met de meloenschillen. Zet ze rechtop en zorg dat het glas goed gevuld is. Vul dan af met de kruidenazijn die je net gemaakt hebt. Probeer de kruiden over de 2 potten te verdelen. Op dit punt heb ik de bessen eraan toegevoegd.
Sluit de potten met de deksels en laat omgekeerd op een doek ongeveer een minuut of 5 staan. Keer dan.
Het zoetzuur is na 24 uur eetbaar. Bewaar in de koelkast, ongeveer 2 weken houdbaar.
Serveertip: als zoetzuur bij de BBQ, een stukje kaas, rijstmaaltijd, gebakken eitje.
Bereidingstijd:
Bereiden: ca. 30-45 minuten
Wachttijd: ongeveer 24 uur
2 thoughts