Citroentaart met lemon curd

Ook deze maand doe ik weer mee met de foodblogswap: je laat je inspireren door de blog van een mede-foodblogger. Dit keer was dat het blog Mammaatje van Alles van Willeke.

Willeke is een full-time moeder van vier. Ze blogt heel divers: van eten (op gezonde basis), naar leuke diy-ideeën (haak je eigen boodschappennetje) en huishoudtips (nooit meer glansspoelmiddel). Leuk om inspiratie op te doen!

Maar, de foodblogswap draait om eten, dus op zoek naar een recept koos ik de Citroen yoghurttaart met lemoncurd  vooral vanwege de lemon curd. Ik heb het nog nooit geproefd, laat staan gemaakt. Dus het was hoog tijd om daar eens verandering in te brengen en nu ik geproefd heb, ben ik helemaal fan!!
Wil je overigens een gezondere versie maken, ga dan naar het recept van Willeke. Zij gebruikt o.a. honing en palmsuiker in plaats van gewone suiker.

P1040760.PM

P1040761.PMmini

Het idee achter de foodblogswap is naast inspiratie zoeken, ook het recept je eigen draai geven. Vandaar dat ik er in de taart de yoghurt heb vervangen door roomkaas omdat ik geen gelatine wilde gebruiken.
Het recept van de lemon curd heb ik ook iets aangepast omdat tijdens het splitsen van het tweede ei niet helemaal goed ging (haha, meer oefenen!). Bleef er nog één eiwitje over. De bedoeling was om schuimpjes te maken, maar met één eiwit kom je dan niet ver. Vandaar dat ik de meringue gebruikt heb voor op de taart. En zoals je hieronder kunt zien, maakt dat de taart extra feestelijk!

P1040763.PM.minijpg

Wat heb je nodig (voor 6 personen):

Voor de lemon curd:

  • 60 ml citroensap
  • 100 g suiker
  • 60 g roomboter
  • 1 ei (M) en 1  eidooier
  • 1,5 tl maïzena

Voor de meringue:

  • 1 eiwit
  • 1,5 el basterdsuiker
  • kneepje citroensap
  • snufje zout

Voor de bodem:

  • 150 g digestive koekjes
  • 60 g roomboter 

Voor de yoghurtlaag:

  • 175 gram verse roomkaas
  • 1/2 el citroensap
  • 125 ml slagroom + 1 el suiker
  • 100 g suiker

Benodigdheden: 

  • springvorm van ca. 18 cm doorsnede
  • bakpapier
  • (staaf)mixer of keukenmachine
  • spuitzak met en glad spuitmondje

Hoe maak je het:

  1. Maal de koekjes fijn (dit kan ook met een deegroller). Smelt de boter en meng met de koekjes.
    Vet de springvorm in, bedek de bodem met een velletje bakpapier en vet ook dat in. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel.
    Zet in de koelkast om af te koelen.
  2. Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker stijf. Meng in een andere kom de roomkaas  met het citroensap en de suiker. Voeg de slagroom toe aan het roomkaas-mengsel. Meng goed en verdeel over de inmiddels afgekoelde taartbodem.
    Zet de taart in de koelkast en laat in 2-3 uur opstijven. 
  3. Begin nu aan de lemon curd. Verwarm het citroensap met de suiker en meng goed.
    Klop het ei en de eidooiers los en meng met de maizena.
    Schep er een beetje van het hete citroensap (niet te veel want dan stolt het ei te snel) bij en meng dit goed.
    Schenk nu het eimengsel langzaam met een dun straaltje bij het hete citroensap terwijl je goed roert met een garde. Verhit de lemoncurd tot 75-80 graden (dan is het ei gaar) en laat langzaam indikken.
    Haal de pan van het vuur, voeg de roomboter beetje bij beetje toe en laat deze smelten. 
  4. Steriliseer een glazen pot met deksel door kokend water in de pot te gieten. Leg het deksel in de pan met resterend kokend water en laat erin liggen tot gebruik. Gebruik je een weckpot, steriliseer dan ook de ring.
    Schenk de lemoncurd in de pot en sluit met het deksel. Laat afkoelen tot gebruik. Je kunt de curd een week bewaren in de koelkast. 
  5. Maak de meringue pas vlak voor het serveren. Klop het eiwit met een snufje zout en een kneepje citroensap in een brandschone kom stijf. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en klop steeds weer stijf tot je een glanzende massa hebt.
  6. Haal de taart uit de koelkast. Garneer met een laagje lemon curd. Schep het eiwitschuim in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit kleine toefjes op de taart.
    Met een crème brûlée brander kun je de meringue een beetje bruinen. Heb je geen brander, dan kun je de taart ook héél eventjes onder een hete grill plaatsen.
    Garneer de taart met een dun plakje citroen dat je half insnijdt en dan op de taart zet (zie foto) en enkele eetbare bloemetjes. 

Serveer meteen!

TIP: Lemon curd is niet alleen lekker op deze citroentaart. Gebruik het ook bij cake, ijs of zelfs op brood (tip van mijn Engelse schoonzus). Laat de lemon curd na het maken goed afkoelen, liefst een nachtje in de koelkast laten staan. Was hij bij het decoreren van de taart nog een beetje dun, de dag erna is hij al meer ingedikt.
Heb je echt te veel gemaakt, dan kun je de lemon curd ook -eventueel in porties- invriezen. Lekker makkelijk voor een volgende keer!

 

8 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s