Affogato

Een favoriet seizoen heb ik niet, maar in de zomermaanden vind ik het heerlijk als we buiten kunnen eten. Graag maak ik dan een extra grote hoeveelheid pastasalade, zodat ik als het heel warm is een dagje niet hoef te koken.

Gaan we voor een eenvoudig toetje dan ben ik gek op ijs – in welke vorm dan ook. Vandaag werd dat een Italiaanse affogato, ofwel verdronken ijs. Alleen die naam is al genoeg voor mij. De originele versie bestaat uit een bolletje vanille-ijs waar je een supersterke espresso over giet. Italianen houden van pure smaken, toch zijn er verschillende variaties en dit is mijn favoriet vandaag  ;-). Ik ga voor de dronken versie met een scheut(je) likeur!

Affogato.kleinPM

Affogato.klein (1)

Wat heb je nodig (per persoon):

  • 1 bol vanille-ijs
  • 1/2 borrelglaasje whisky cream
  • 1 kopje espresso*
  • 1 cantuccini koekje

 

Hoe maak je het:

  1. Haal het ijs uit de koelkast en laat het een beetje zacht worden.
  2. Zet een kopje espresso en laat een beetje afkoelen.
  3. Schep 1 bolletje ijs in een glas, giet de likeur erover en vervolgens de koffie. Verkruimel het koekje erboven.
  4. Serveer en geniet!

* Volgens puristen kan dit natuurlijk alleen met echte espresso. Heb je geen espresso-apparaat zet dan extra sterke koffie. Oploskoffie kan ook.

Variatietips:
Kies vooral de likeur die je lekker vindt, bijv. amaretto of Licor43, en die ook goed smaakt in combinatie met koffie. Garneer met geschaafde chocola of geroosterde gehakte noten. Misschien nog een beetje slagroom erbij?

Alles kan en alles mag, zolang je het zelf maar lekker vindt!

 

 

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s