Runderstoof met Belgisch bier

Runderstoof met Belgischbier

Wat zet je een jonge vent voor die zijn huis aan het verbouwen is? De keuken gaat er uit, er wordt een muur weg gebroken, een aanbouw geplaatst… Dat vraagt om een voedzame maaltijd, dus stevige kost. Hoewel het zomer is, kies ik voor een runderstoof. Want waarom eigenlijk ook niet? Is dit een specifiek winters gerecht? Nee! Het smaakte geweldig in combinatie met honing-tijm-worteltjes en in de schil gekookte aardappelen.
Kan’ie er weer eventjes tegen!

Runderstoof met Belgischbier

Geen echte stoofpot zonder toevoeging van wat alcohol. Ik koos voor een Belgisch quadrupple bier: Gulden Draak. Dat combineerde heel goed met de overige ingrediënten. De uiteindelijke smaak was top!

Als voorgerecht maakte ik een hartig taartje met roomkaas en perzik. Dit recept vind je straks op www.theamazingkitchen.nl, omdat ik het in de airfryer bakte.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 600 g (bio) runder riblappen
  • 1 flesje quadrupple of triple bier
    Runderstoof met Belgischbier
  • 2 kleine uitjes
  • 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1/2 el mosterd
  • 2 laurierblaadjes (vers als je ze kunt vinden)
  • 2 takjes tijm
  • 1 plakje ontbijtkoek
  • peper en zout

 

Hoe maak je het:

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen, dep droog als dat nodig is en snijd in grove stukken. Bestrooi met peper en zout.
    Snijd de groenten: de uitjes in vieren, de wortel en bleekselderij schuin in stukken.
  2. Verhit in een zware (ik gebruik altijd mijn gietijzeren tahine hiervoor) pan een klont boter en een scheutje olijfolie.
    Bak in porties het vlees rondom goed bruin. Schep op een bord met deksel.
    Smoor dan in het resterende bakvet de groenten tot ze beginnen te kleuren. Voeg de mosterd toe en laat even mee bakken. Giet er een scheutje water bij om de aanbaksels te laten oplossen.
  3. Zet het vuur iets hoger en voeg de kruiden (laurier en tijm) toe. Giet dan het bier er bij. Laat het aan de kook komen, schep het vlees weer in te pan met het uitgelopen vocht en sluit af met het deksel.
  4. Draai het vuur omlaag en laat het vlees in 3 tot 4 uur zachtjes gaar sudderen. Je kunt dit ook goed de avond tevoren doen of in de ochtend. Warm het dan ’s avonds langzaam weer op.
  5. Het laatste kwartier kan het vuur weer een standje hoger. Haal dan ook het deksel van de pan, zodat er wat vocht kan verdampen. Verbrokkel de ontbijtkoek en voeg die toe. Roer af en toe voorzichtig zodat de ontbijtkoek oplost.
    Is de jus nog te dun, haal dan het vlees er uit en zet het vuur nog wat hoger. Eventueel kun je hem binden met een maizena: los 1/2 eetlepel op in water en roer dit door de jus. Laat even binden.

 

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 30 minuten
Bereiden: 3-4 uur

 

Advertenties

Een gedachte over “Runderstoof met Belgisch bier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s