Zomerse bonensoep met limabonen

Bonensoep met limabonen

Bonensoep in de zomer? Ja, waarom niet? In mijn voorraadkast vond ik nog een pot limabonen. Die grote witte… heerlijk in een salade! Althans dat was de bedoeling. Wat gebeurde: die bonen lagen er al een jaartje denk ik. Dat houdt in dat de weektijd van bonen toeneemt (hoe ouder, hoe droger zal ik maar zeggen). Dat had ik wel eens ergens gelezen, maar natuurlijk helemaal vergeten. Dus -na 1 uur koken- vergeet de salade, op naar plan twee op dag twee wel te verstaan!

Bonensoep met limabonen

Het resultaat is een zomerse bonensoep met tomaten, courgette en kruiden. Heel simpel eigenlijk, maar daarom niet minder lekker. Op tafel erbij kwam een Turks brood, knoflookboter, gemarineerde en gebakken champignons en een lekker Frans kaasje. Het voelt als vakantie…

Mjam!


INGREDIËNTEN

  • 200-250 g gedroogde bonen
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 5 blaadjes salie
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 bouillonblok
  • 1 blik tomatenblokjes

BEREIDING

Spoel de bonen onder stromend water, tot het water helder blijft. Zet in een pan met ruim water en laat de bonen een halve dag weken.

Gooi het weekwater weg. Zet de bonen op met ruim water en breng langzaam aan de kook. Snijd de ui in vieren en voeg met het spek en de salie toe aan de bonen. Laat zachtjes koken tot de bonen bijna gaar zijn.
Pureer de tomaten en voeg ook deze toe aan de soep, samen met het bouillonblok.

Was de courgette en snijd er courgetti van. Dit kan met een spiralizer, maar die heb ik niet. Wat ik wel heb is een (souvenir uit Spanje) dunschiller met aan één kant een mesje om groenten julienne te snijden. Makkelijk! Heb je dit niet, snijd de courgette dan in dunne plakken en deze in dunne repen.

Vis de salie uit de soep. Proef op smaak en voeg eventueel nog extra zout en peper toe. Ben je tevreden over de smaak, voeg dan de courgette toe en laat de soep weer goed doorwarmen. De courgette hoeft niet gaar te koken, maar hoeft alleen warm te worden.

Mocht je liever een salade willen maken, kijk dan eens naar deze salade met tonijn en limabonen

Limabonen Salade
Tonijnsalade
Limabonen Salade

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s