Granita van koffie

Speciaal voor coffee-lovers! Houd jij ook zo van koffie? Welke drink je dan het liefst? Meestal drink ik mijn koffie met suiker, soms wil ik wel eens een cappuccino of een espresso. In de zomermaanden is een ijskoffie ook wel lekker.
Op een Grieks eiland raakte ik lichtelijk verslaafd aan de ijskoffie daar: met heel veel melk. Bestel je in Italië een ijskoffie, dan krijg je een ijskoude koffie, zwart en sterk en soms nog met een ijsklontje erin. Een wereld van verschil!

Koffie granita

Heb jij wel eens granita gemaakt van koffie? Dat is zó gemakkelijk, het kost alleen een beetje van je tijd.. Wachttijd dan hoor, meer niet.

Koffie granita

Granita van koffie is heel iets anders dan wanneer je het van fruit maakt. De smaak is bijna hartig te noemen.
Je hebt maar twee ingrediënten nodig: loeisterke koffie, espresso eigenlijk, én suiker. Gebruik geen gewone koffie, want dan smaakt je granita nergens naar. Door het bevriezen verliest de koffie aan smaak. Zonder suiker heb ik niet geprobeerd, al weet ik wel dat als je ijs maakt de zoetigheid van je ijsmengsel tijdens het bevriezen verminderd. Maar, wil je het zonder suiker uitproberen? Be my guest!

Wat heb je nodig:

  • 75 ml espresso (3 kopjes) of extra sterke koffie
  • 15 g suiker (1 eetlepel)
  • 1 diepvriesdoos met deksel

 

Hoe maak je het:

  1. Zet de koffie en los de suiker er in op. Zorg dat de suiker ook echt helemaal oplost. Giet in een diepvriesdoos. Ik gebruikte een langwerpige, lage doos van 1 liter inhoud. Dat lijkt aan de grote kant, maar is bijzonder handig. Hierdoor staat er maar een klein laagje koffie in de doos en dit bevriest sneller. Bovendien kun je het gemakkelijk met een vork losroeren.
  2. Laat de koffie goed afkoelen. Sluit met het deksel en zet in de diepvries. Nu begint het wachten. De koffie bevriest in ongeveer 5 uur tijd (ook wel afhankelijk van de sterkte van je vriezer). Na telkens 1 uur haal je de doos uit de diepvries en roer je de inhoud met een vork helemaal los. Dit herhaal je nog 4 keer, waarbij je ervoor zorgt dat er geen klonten over blijven. Ik zette hiervoor mij kookwekker, want ik ken mezelf, bij mij vliegt de tijd en een uurtje is zo om.
    Op deze manier heb je na 4-5 uur een heerlijk rulle (ziet eruit als basterdsuiker) granita.

 

Serveer in glaasjes -eventueel met een bodempje likeur- met een chocolaatje erbij.

Tip: Zet de glaasjes even in de vriezer zodat ze goed koud zijn. Dan smelt je granita niet zo snel.

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s