Klassieke cake: tulband

Feest! We bakken weer eens een heerlijke tulband, genoeg voor zeker 15 personen.

Het recept voor de klassieke tulband staat in mijn allereerste eigen kookschriftje. Het bakken van een tulband is super makkelijk, bovendien vindt iedereen die ik ken het lekker. Vandaar dat het weer eens tijd werd om de bakvorm uit de kast te halen. Ik vrees dat het al meer dan een jaar, misschien zelfs wel twéé jaar geleden is dat ik er een bakte.

Tulband (1)Tulband.4 (1)

Beheers je het basisrecept van cake (van elk ingrediënt dezelfde hoeveelheid), dan heb je eigenlijk al geen recept meer nodig. Met de hieronder genoemde hoeveelheden heb je voldoende voor een tulbandvorm van 1,5 liter inhoud. Mijn vorm heeft een inhoud van 2 liter, dan kun je eventueel ook kiezen voor een cake op basis van 4 eieren ipv 3.

Wat heb je nodig:

  • 3 eieren (L) *
  • 175 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur (boterzacht dus)
  • 175 g fijne tafelsuiker of basterdsuiker
  • 175 g zelfrijzend bakmeel (of patentbloem en 2 tl bakpoeder)
  • 1 el vanillesuiker (zie hier hoe je het zelf maakt)
  • 1/2-1 tl rasp van een citroen

Benodigdheden: 

  • een tulbandvorm van ca. 1,5-2 liter inhoud
  • een mixer of keukenmachine

 

Hoe maak je het:

  1. Haal ’s ochtends de boter en eieren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. De boter moet echt heel zacht zijn (dit kan natuurlijk ook wel in de magnetron).
    Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (of 150 graden hetelucht).
    Vet de tulbandvorm in met boter, dit gaat het makkelijkst met een kwastje. Bestuif rondom met wat bloem en klop het teveel er uit.
  2. Klop in een beslagkom met de mixer de boter met de suiker en de vanillesuiker schuimig tot het mengsel een lichtgele kleur heeft.
  3. Voeg dan een ei toe en klop met de mixer tot dit helemaal is opgenomen. Voeg dan pas het volgende ei toe. Werk zo alle eieren door het beslag en voeg ook het citroenrasp toe.
  4. Zeef de bloem met bakpoeder en zout (hierdoor werk je klontjes in het meel weg en wordt de cake extra luchtig). Schep nu een deel van de bloem bij het beslag en meng rustig met een spatel er door. Voeg dan een volgende schep bloem toe en ga zo door tot alle bloem is opgenomen.
  5. Schep het beslag in de vorm. Bak de cake op een rooster onder in de oven in ongeveer één uur gaar.
    Controleer met een prikker of de cake gaar is. Kom de prikker er niet schoon uit, laat de cake dan nog 5 minuutjes staan.
    Haal de vorm uit de oven en laat 5-10 minuten op een rooster afkoelen. Leg dan het rooster op de vorm en keer om. Laat de tulband op het rooster volledig afkoelen.
  6. Bestrooi voor het serveren eventueel met poedersuiker of met een suikerglazuur.
    Tulband1

TIP: heb je M eieren in huis en geen L, ga dan uit van een gewicht van ongeveer 150 gram ei en pas hierop het recept aan. Dus 150 gram van zowel de boter, suiker als de bloem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s