Sperziebonen salade

Sperziebonensalade

Tijd voor iets gezonds! Mijn moeder maakte toen ik nog thuis woonde wel vaker een sperziebonensalade. In een gezin met vier kinderen heb je niet genoeg aan een bosje wortelen en koos ze vaak een tweede groente erbij. De sperziebonensalade is waarschijnlijk ook wel ontstaan uit gemak of gebrek aan kookpitten op het fornuis.
Sperziebonensalade

In al de jaren dat ik het zelf maak, heb ik het recept steeds iets aangepast tot wat het nu is en eten we het als een gezonde salade.

Sperziebonensalade.1

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 500 g sperziebonen
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 rode ui of 2 sjalotjes
  • 1 handje groene of zwarte olijven
  • 1 el pijnboompitten
  • 1 klein bosje bladpeterselie, alleen de blaadjes

Voor de dressing: 

  • 2 el olijfolie
  • 1 el kruidenolie (bijv. rozemarijn)
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • peper en zout
  • 1/2 el crema di balsamico (ik gebruikte deze) *

 

Hoe maak je het:

  1. Kook (of stoom) de sperziebonen beetgaar in een bodempje water met wat zout. Giet af en spoel even koud.
    Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de ui in dunne halve ringen.
    Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Laat op een bordje afkoelen.
  2. Maak de dressing. Roer mosterd en honing los met peper en zout. Meng met de azijn en klop er dan de olie door.
    Je kunt ook alle ingrediënten in een handig spuitflesje doen en flink schudden. Hierin kun je een teveel aan dressing ook gemakkelijk bewaren in de koelkast.
  3. Schep alle ingredienten (behalve peterselie en pijnboompitten) in een grote schaal en breng op smaak met peper en zout.
    Giet er de helft van de dressing over, schep goed om en proef of het voldoende is. Zo niet voeg dan nog een beetje dressing toe.
    Verdeel de pijnboompitten en peterselie over de salade. Schenk er tenslotte een sliertje balsamico over.

 

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: 5 minuten

 

* Crema di balsamico is er natuurlijk in vele soorten. Je kunt het ook makkelijk zelf maken, maar voor het gemak heb ik verschillende flessen in mijn koelkast staan, waaronder een balsamico met vijgen en een crema gemaakt van cherry die ik meebracht van vakantie. Het geeft een salade vaak nét dat beetje extra.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s