Frangipane en fruit een gouden combinatie

Frangipane, het lijkt een luchtige variant op amandelspijs. Een groot voordeel is dat het meteen klaar voor gebruik en ook wat luchtiger van structuur is. Maar de schijn van luchtigheid bedriegt: bij de bereiding wordt boter gebruikt. Als ik er de banketbakkersbijbel van Cees Holtkamp op na sla, lees ik dat hij amandelspijs gebruikt voor het bereiden van frangipane. Weer wat geleerd!

Frangipane gebak

Natuurlijk maak ik dan toch weer een eigen versie van de frangipane door toevoeging van oranjebloesemwater. Net gekocht en ik wilde het wel heel graag ergens in gebruiken.
Oranjebloesemwater ruikt naar sinaasappelbloesem. Vorig jaar waren we in september/oktober in Spanje en stonden de sinaasappelbomen in bloei. Op weg naar het dorp voor boodschappen fietste je door de boomgaarden. Sinaasappelbomen zover als je kon kijken. En die geur, heerlijk!

Frangipane gebak

Frangipane eet je niet puur natuurlijk, maar in een heerlijk stukje gebak. Met een kilo nectarines in huis was de keuze snel gemaakt. Maar je kunt elke fruitsoort nemen die je lekker vindt, denk hierbij aan appel, peer, perzik of pruimen.

Wat heb je nodig (voor 3-6 gebakjes):

 • 3 plakjes roomboterbladerdeeg
 • 3 rijpe nectarines (of pruimen, perzik, appel)

Voor de frangipane:

 • 50 g zachte roomboter
 • 50 g suiker
 • 50 g amandelmeel
 • 15 g bloem
 • 1 ei (50 g)
 • 1/2 tl oranjebloesemwater

Hoe maak je het:

 1. Laat het bladerdeeg ontdooien, liefst in de koelkast of op een koele plaats.
  Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (of 200 graden hetelucht).
 2. Meng in een kom de ingrediënten voor de frangipane. Is je boter zacht, dan gaat dit prima met een vork, je hebt geen mixer nodig.
  Was de nectarines, halveer en snijd in dunne partjes.
 3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hierop het bladerdeeg (verwijder het plastic).
  Verdeel de frangipane over de plakjes bladerdeeg, maar laat de randen vrij. Strijk de vulling een beetje glad en beleg met het fruit.
  Omdat ik niet wist of de frangipane zou uitlopen, heb ik de randjes omgevouwen. Je kunt ook met een mesje ongeveer 1/2 cm vanaf de rand het bladerdeeg rondom half insnijden, zodat de rand wat meer rijst.
 4. Bak 15-20 minuten in de oven tot het bladerdeeg gaar en goudbruin is.
  Laat afkoelen op een rooster.

TIP: het is nogal een flinke portie, zo’n frangipane-taartje. Je kunt de plakjes bladerdeeg natuurlijk halveren, dan is het voldoende voor zes. Of maak er een langwerpige taart van door het deeg aan elkaar te plakken; dan is een rechthoekige bakvorm wel gemakkelijk.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 20 minuten

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s