Hartige taart met spinazie en ricotta

Spinazie-ricottataart

Als ik niet weet wat ik moet koken, maak ik vaak een hartige taart. Hiervoor heb ik meestal wel een rest deeg in de vriezer liggen, ik maak vaak een dubbele portie en vries wat ik niet nodig heb in.
Als vulling gebruik ik vaak gewoon wat er in de koelkast ligt (prei, broccoli, spinazie). Van de ravioli die ik laatst nog eens maakte, hield ik nogal wat vulling over. Aan weggooien doe ik niet, manlief wordt soms helemaal gestoord van alle bakjes in de koelkast ;-).

Spinazie-ricottataart

Spinazie-ricottataart

 

Het resultaat van deze restjes is een heerlijke hartige taart met een vulling van verse spinazie, pijnboompitten en ricotta.

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 150 g bloem
  • 75 g boter
  • 1/2 tl zout
  • 15 g geraspte Parmezaanse kaas
  • ca. 35 ml koud water

Voor de vulling:

  • 200 g spinazie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 150 g ricotta
  • 25 g parmezaanse kaas
  • zout, peper en nootmuskaat

Voor de garnering:

  • 1 bol buffelmozzarella
  • een handje Parmezaanse kaas
  • ca. 6-8 salieblaadjes

 

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C onder- en bovenwarmte (180 °C hetelucht).
  2. Snijd de koude boter in blokjes. Meng de droge ingrediënten voor het deeg. Dit gaat het gemakkelijkst in een keukenmachine, maar het kan ook goed met de hand. Wrijf dan de boter in de bloem tot een korrelig deeg.
    Voeg het koude water bij beetjes toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Laat de keukenmachine kort draaien (gebruik de pulsknop) of kneed met de hand.
    Leg het deeg verpakt in plasticfolie ongeveer 15 minuten in de koelkast. Laat het niet te lang liggen, dan wordt het veel te hard om te verwerken.
  3. Vet een bakvorm in en bekleed de bodem eventueel met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.
    Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 5 mm dik. Bekleed er de bakvorm mee.
    Leg een vel bakpapier in de vorm en hierop dan een steunvulling. Je kunt hiervoor gedroogde erwten of bonen gebruiken of speciale keramische knikkers (te koop in de kookwinkel).
    Bak de bodem ongeveer 10 minuten in het midden van de oven.
    Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en zet de vorm nog 5 minuten terug.
    Spinazie-ricottataart
  4. Maak in de tussentijd de vulling. Snipper de ui en de knoflook en smoor deze in een scheutje olijfolie in een wijde koekenpan (of wok) tot hij glazig ziet. Hak de spinazie een beetje kleiner. Voeg deze beetje bij beetje aan de ui toe en laat slinken. Er kan behoorlijk wat vocht vrij komen uit de spinazie. Giet daarom in een zeef en laat goed uitlekken. Druk met een pollepel het laatste vocht er uit.
  5. Klop het ei los in een kom en meng dit met de ricotta en parmezaanse kaas.
    Meng de spinazie erdoor als deze volledig is afgekoeld. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Haal uit de vorm uit de oven en verdeel de vulling over de bodem.
    Strooi er een handje parmezaanse kaas over en garneer met plakken mozzarella, de salieblaadjes en de pijnboompitten.
  7. Bak ongeveer 15 minuten tot de vulling gestold is. Laat even rusten en verwijder dan de vorm.

 

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: 20 minuten (incl. oventijd)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s