4 Bereidingen voor ananas

Hoe gaat dat bij jou eigenlijk? Je koopt een heerlijke sappige ananas, en hoe gaat het dan verder? Als ik ze zie liggen loopt het water mij al in de mond. Niets wat ook zo lekker ruikt als een rijpe ananas.

Oven gedroogde ananas

Ze zijn alleen veel te groot om in één keer op te eten, dus doe je er iets anders mee. Bovendien verdraag ik geen rauwe ananas, dus gaat het fruit bij mij in een pan of in de vriezer (als ijs wel te verstaan, kijk hier voor het recept).

Maar… wat ook lekker is: ananas uit de oven, van de grill of barbecue en als je het helemaal niet meer op krijgt, maak je gewoon wat in.

Koop bij voorkeur een rijpe ananas, ze rijpen thuis niet veel na. Je herkent een rijpe ananas aan de geur (rijp en fruitig) en een fris ogende groene bladkroon.
Snijd boven- en onderkant van de ananas en schil hem tot op het vruchtvlees. Volg verder onderstaande aanwijzingen.

Ananas bakken in de oven:
Snijd de ananas in zo dun mogelijke plakken (ca. 2 mm) en dep ze droog.  Je kunt de ananas helemaal bedekken met een laag poedersuiker, dan karamelliseert het fruit meteen een beetje. De ananas is zoet genoeg van zichzelf, dus je kunt de poedersuiker ook achterwege laten. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de ananasschijven erover.Bak de schijven ongeveer 1,5 uur op 100 °C.
Haal uit de oven en leg meteen (zonder bakpapier) op een rooster om af te koelen.

Serveer met vers fruit, kokosrasp en een beetje slagroom of een bolletje ijs.

Gedroogde ananas

 

Ananas van de grill of de bbq: 
Snijd de ananas in dikke plakken en dep ze droog. Steek het harde hart uit de plakken, gebruik hiervoor een steker of een appelboor. Bestrooi royaal met poedersuiker. Bak in de grillpan tot donkere grillstrepen ontstaan.
Blus de gekaramelliseerde suiker in de pan eventueel af met wat vruchtensap of bramensiroop.
Wil je de ananas op de bbq leggen, gebruik dan eventueel een aluminium schaaltje.

Gegrilde ananas

Ananasjam: 
Snijd de ananas in plakken. Steek het harde hart uit de plakken, gebruik hiervoor een steker of een appelboor. Snijd verder in kleine stukjes, weeg ze en breng aan de kook met de helft van het gewicht aan geleisuiker. Laat het fruit inkoken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Experimenteer eventueel door specerijen (zoals bijvoorbeeld steranijs) aan de jam toe te voegen.
Schep in gesteriliseerde glazen en sluit met een deksel. Laat ondersteboven 5 minuten afkoelen, keer de potten dan zodat het deksel vacuüm trekt.

Ananas inmaken:
Snijd de ananas in plakken, verwijder het hart (zie hierboven) en snijd vervolgens in niet te kleine stukjes. Voeg geen of maar een heel klein beetje suiker toe en laat de ananas 5-10 minuten stoven tot het vocht vrijkomt en het fruit wat zachter wordt, maar laat niet tot moes koken. Ook hier kun je specerijen aan het fruit toevoegen, zoals steranijs, enkele roze peperbolletjes en/of kaneel.
Schep in gesteriliseerde glazen en sluit met een deksel. Laat ondersteboven 5 minuten afkoelen, keer de potten dan zodat het deksel vacuüm trekt.

Het fruit blijft in de koelkast enkele weken goed.

Ananas inmaken

 

 

 

Heb je de ananassmaak te pakken? Hieronder staan alle recepten met ananas bij elkaar, met een link naar het betreffende recept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s