Delicious dessert: cheesecake in een glas met compôte van nectarine

Of het nu aan mij ligt? De nectarines die ik deze zomer koop, zijn vaak té zuur om te eten. Daarom besluit ik er vandaag compôte van te maken. Ik ben er klaar mee!

cheesecake-dessert met nectarine compôtecheesecake-dessert met nectarine compôte

Voor erbij maak ik een limoncello cheesecake (zonder bakken) van mascarpone en yoghurt.

Het resultaat is een feestelijk toetje, dat zo gemakkelijk te maken is dat het eigenlijk niet kan mislukken. Wat willen we nog meer tijdens deze Indian summer!

Wat heb je nodig:

Voor de compote:

  • 250 g nectarines, schoongemaakt, ontveld en in stukjes gesneden
  • 100 g fijne tafelsuiker
  • 1/4 tl kaneel

Voor de cheesecake:

  • 75 g (glutenvrije) mariakoekjes
  • 35 g zachte roomboter
  • 250 g mascarpone
  • 125 g Griekse yoghurt
  • 35 g basterdsuiker
  • 1/2 el limoncello
  • het sap van 1/2 limoen

 

Hoe maak je het:

  1. Begin met de compôte. Maak de nectarines schoon: halveer en verwijder de schil. Snijd het vruchtvlees gelijkmatig in blokjes.
    Verhit een koekenpan op matig vuur met het fruit en de suiker. Voeg ook de kaneel toe. Laat ca. 5 -10 minuten zachtjes stoven tot de vruchtensappen vrijkomen en de suiker smelt.
    Schep in een pot en laat afkoelen tot gebruik.
    Wil je meer maken en ook bewaren, dan is het belangrijk dat je je potten en deksels steriliseert. Dit kan door ze onder te dompelen in kokend water. Potten kun je ook in de vaatwasser wassen op 60 ºC.
    nectarines
  2. Voor de kruimelbodem: verkruimel de koekjes. Dit kun je doen in een plastic zak door er met een deegroller op te meppen. Maar het kan ook snel in het messenbakje van de staafmixer bijvoorbeeld.
    Voeg de boter toe en meng alles goed tot een kruimelig mengsel.
    Schep in vier mooie glazen een laagje koekkruimels en druk deze goed aan. Zet 10 minuten in de koelkast.
  3. Voor de roomlaag: roer de mascarpone met de basterdsuiker goed los met een mixer tot de suiker gesmolten is.
    Voeg de limoncello, het limoensap en de yoghurt toe en meng alles heel goed.
    Proef of de smaak goed is en voeg eventueel nog een beetje limoncello of limoensap toe.
    Haal de glazen uit de koelkast en verdeel de mascarpone erover. Zet gedurende 3 tot 4 uur in de koelkast om het mascarponemengsel helemaal te laten opstijven.
  4. Serveren: haal de glazen uit de koelkast. Schep in elk glas enkele eetlepels (of zoveel als je lekker vindt) compôte, garneer met een muntblaadje en serveer meteen.

 

TIP: Voor een alcoholvrije variant laat je de limoncello achterwege. Vervang dit bijvoorbeeld door een beetje (1/2 eetlepel is te veel) citroen- of limoenrasp en extra sap.

4 thoughts

    1. Hoi Lonneke,
      Vanwege vakantie heb ik niet meer gereageerd, sorry. Ik hoop dat je het geprobeerd hebt met perencompôte, want ik denk zeker wel dat dit kan. En ik denk dat bijvoorbeeld stoofpeertjes hier ook wel lekker bij zijn.
      Groetjes, Anja

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s