Gesuikerde mandarijntjes met yoghurt

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een bericht geplaatst heb. Tijdens een vakantie (de eerste dit jaar) in het warme zuiden is alle hektiek van de laatste maanden (nieuw huis, een eigen boek) een beetje van me afgegleden.

Hoogste tijd om weer eens de dagelijkse bezigheden op te pakken. Dat nieuwe huis is er voorlopig nog niet. Het boek is bijna af (hoera!!), nieuws volgt hierover binnenkort. En de eerste receptideeën borrelen eindelijk weer omhoog.

gesuikerde-mandarijn-klein

Uit Spanje bracht ik 3 kilo (!) mandarijnen mee, supervers en nog een beetje zuur. Precies zoals ik ze het lekkerst vind. En omdat ik zoveel mandarijnen had liggen, vond ik het ook wel een goede zaak om er eens iets anders mee te doen.

Spaanse mandarijnen

De keuze was snel gemaakt: gesuikerde plakjes mandarijn met een romige yoghurt. Juist door de schil eromheen te laten houden ze dat licht bitterzoete.
Uit de Foodybox herfst gebruikte ik de potjes vanilleyoghurt. De zachte, licht zoete yoghurt is in dit gerechtje erg lekker en zorgt voor de balans. Je kunt natuurlijk ook andere yoghurt gebruiken, kies dan een romige (volle) soort.

Wat heb je nodig:

 • 2 mandarijntjes
 • sap van 1 mandarijn
 • 2 el suiker
 • 2 el Mandarine Napoleon (mandarijnenlikeur)
 • 2 el water
 • 200 g romige vanilleyoghurt

Hoe maak je het:

 1. Borstel de mandarijnen goed schoon onder stromend water en snijd ze met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes. De kapjes gebruik je niet.
 2. Verwarm een koekenpan met 2 el water en de mandarijn. Breng zachtjes aan de kook en laat ongeveer 30 minuten op een laag pitje zachtjes pruttelen.
  Let op dat je het vocht niet te ver laat inkoken, dan houd je een bittere karamel over die niet echt lekker is. Voeg nog een eetlepel water toe als dat nodig is.
  Keer de mandarijnen tussentijds af en toe. Voeg dan de likeur en 1 eetlepel suiker toe en laat nog eens 30 minuten zachtjes pruttelen. Ook nu weer een lepel water toevoegen als het te droog wordt.
 3. Strooi de resterende suiker op een bord, vis de mandarijnen voorzichtig uit de siroop en wentel ze door de suiker.
 4. Schep de yoghurt in mooie glaasjes en verdeel er een mandarijntje en wat van de siroop over.

 

TIP: natuurlijk ook erg lekker met vanille-ijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s