Heb je kruidnoten over? Bak een kruidnoten-cake!

Kruidnoten, ik weet dat ze zo heten, maar zolang als ik weet noem ik ze pepernoten. Pepernotencake klinkt ook lekkerder dan kruidnotencake, maar ook dat is persoonlijk ;-).
Zoals ieder jaar koopt manlief in de plaatselijke super na het sinterklaasfeest wat extra zakken kruidnootjes (want in de aanbieding), met als gevolg dat er nog flink wat voorraad in huis is.

Tijd om iets lekkers te maken met peper… kruidnoten! Voor The Amazing Kitchen maakte ik al muffins en mini tulbandjes met kruidnootjes. Voor het bezoek van vanavond wilde ik eens iets anders proberen.

Kruidnotentaart

Het is een cake-taart geworden: een bodem van kruidnoten (dat ziet er leuk als als je hem aansnijdt), daarop cakebeslag en gegarneerd met dunne schijfjes appel. De appel krult tijdens het bakken een beetje op en zorgt ervoor dat het supermooi uit ziet!


Recept: Kruidnoten cake

Zoet
Voor 6-8 stukken
Voorbereiden:
15-30 minuten
Bereiden:
40 minuten
Totale tijd:
55-70 minuten

INGREDIËNTEN

 • 115 g ongezouten roomboter
 • 110 g suiker
 • 2 eieren
 • 50 g yoghurt
 • 130 g zelfrijzend bakmeel
 • 1 zure appel (elstar of granny smith)
 • een flinke handvol kruidnoten
 • evt. poedersuiker voor de garnering

En verder:

 • een lage bakvorm van ca. 20-22 cm doorsnede
 • bakpapier
 • een handmixer

BEREIDING

Laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen. Vet de bakvorm in en beleg de bodem met een velletje bakpapier (bekijk in dit filmpje hoe je dat snel kunt doen).
Verdeel de pepernoten over de bodem van de bakvorm.


Kruidnotentaart


Verwarm de oven voor op 160oC (onder- en bovenwarmte).

Klop boter en suiker schuimig. Voeg het eerste ei toe en klop tot het volledig is opgenomen. Voeg daarna het tweede ei toe. Als ook dit volledig is opgenomen meng je de yoghurt erdoor.
Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg dit in twee of drie keer toe aan het beslag. Meng het bakmeel rustig omscheppend er door voor je de volgende lepel toevoegt.

Was de appel en droog hem af, verwijder het stokje. Schaaf de appel in dunne plakjes van ongeveer 2 mm dikte. Dit gaat goed met een mandoline.

Schep het beslag op de pepernoten en strijk het met de spatel of de bolle kant van een lepel glad. Leg in het midden nog 3 kruidnoten en verdeel hieromheen de appelplakjes in een cirkel. Laat ze tot ongeveer de helft of tweederde overlappen.

Bak de taart in het midden van de oven in 30-45 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de taart gaar is met een prikker. Je kunt er ook voorzichtig met je vinger in duwen. Omdat de taart zo laag is, zul je meteen zien of hij gaar genoeg is, de cake voelt droog en geeft nog een beetje mee.


Kruidnotentaart


Laat de taart op een rooster volledig afkoelen en verwijder na 5 minuten voorzichtig de bakvorm. Bestrooi voor het serveren met een beetje poedersuiker.

Zoals je op de foto’s kunt zien is de cake aan één kant ietsje zwart. De oven in mijn tijdelijke woning wijkt nogal af in temperatuur, waardoor ik na 45 minuten de temperatuur naar 180 graden en de cake een verdieping hoger in de oven zette. De brandlucht die ik na enkele minuten rook, vertelde mij dat de oven spontaan in de grillstand was gesprongen.
Het -niet aangebrande deel- van de cake smaakte overigens heerlijk! 😛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s