Aardpeer – wat doe je ermee?

“Be carefull what you wish for”, het kan altijd zo zijn dat je krijgt waar je om vraagt! Zo erg is het gelukkig niet! Ik was gewoon nieuwsgierig naar aardperen: smaakt het naar peer of naar aardappel, is het een groente of is het fruit? De ouders van mijn schoonzoon hebben véél aardpeer in de moestuin en dus kreeg ik er wat van om te proberen.

Aardperen, wortel en champignons in een vegetarische ovenschotel. Geef er linzen bij, maak van het wortelloof pesto en bak de aardappelschijfjes meteen ook in de oven. Verrassend lekker!
Aardperen, wortel en champignons in een vegetarische ovenschotel. Geef er linzen bij, maak van het wortelloof pesto en bak de aardappelschijfjes meteen ook in de oven. Verrassend lekker!

De aardpeer, topinamboer of jeruzalemartishok, is een knolgewas en familie van de zonnebloem. Knolgroente zoals bijvoorbeeld koolrabi, al is de smaak meer richting artisjok als ik de digitale informatie moet geloven.

Waar begin  ik mee? Eerst schillen en proeven. Hmm, lekker, lijkt qua smaak inderdaad op koolrabi maar het mondgevoel is meer radijs zonder het pittige ervan.

Ik besluit er toch een ovenschotel van te maken. Schillen, in blokjes en dan met kruiden, ui, knoflook en olie in de oven roosteren. Ik stop er worteltjes bij, want die liggen er ook nog. Oh en champignons en Dupuis linzen (yum), dan wordt het een veganistische versie.

Kijk, dat begint ergens op te lijken, zou ik zo zeggen!

Aardperen, wortel en champignons in een vegetarische ovenschotel. Geef er linzen bij, maak van het wortelloof pesto en bak de aardappelschijfjes meteen ook in de oven. Verrassend lekker!

Voor je begint

Controleer even voordat je met koken begint of je de linzen moet weken! Voor de linzen die ik gebruikte was dat twee uur. Als je dit te laat ontdekt, wordt het heel lastig om nog op tijd aan tafel te zitten.
De pesto maak ik van het groen van de bospeen, maar gewone pesto kan natuurlijk ook. Het aardappelgerecht kun je ook goed in de airfryer maken, klik hier voor het recept.


Recept: Geroosterde groenten met linzen en aardappel uit de oven

Hoofdgerecht
Voor 2 personen
Voorbereiden:
25 minuten
Bereiden:
50 minuten oventijd
Totale tijd:
1 uur en 15 minuten

INGREDIËNTEN

Voor de groenten/linzen schotel:

  • 250 g aardpeer
  • 125 g champignons
  • 125 g worteltjes (bospeen)
  • 1 rode ui
  • 1/2 tl tijm
  • zout
  • 125 g Dupuis linzen (of een andere groene/bruine soort)
  • 1/2 ui
  • 1 laurierblaadje
  • zout
  • 1 partje citroen

Voor het aardappelschoteltje

  • 300 g (2 stuks) aardappel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl specerijenmix (ik gebruikte deze grillkruiden)
  • 1/4 tl tijm
  • 50 ml kokend water met zout

Voor de pesto:

  • een flinke handvol groen van bospeen
  • een handje pijnboompitten
  • een handje geraspte Parmezaanse kaas
  • ca. 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • citroensap

En verder:

  • bakplaat en ovenschaaltje
  • een blender of staafmixer
  • evt. een mandoline

BEREIDING

Begin met de linzen: was ze in een vergiet en zet dan in een pannetje met ruim koud water. Laat 2 uur weken, dat is voldoende.

Schil de aardappel en snijd in plakjes van ca. 5 mm dikte. Dit gaat gemakkelijk met een mandoline. Was de aardappelplakjes en laat uitlekken. Meng dan in een kom de olie met de specerijenmix en tijm, voeg de aardappelplakjes toe en schep alles goed om.
Zet de plakjes rechtop in een klein ovenschaaltje of een pannetje. Snijd 1 teentje knoflook in plakjes en steek deze tussen de aardappelschijfjes. Voeg het kokend water toe met zout. Gaar ca. 5-10 minuten in de magnetron op volle kracht of op een vlamverdeler op het fornuis tot de aardappel beetgaar is.
Verwarm de oven voor op 200 graden, stel de tijd in op ca. 50 minuten en zet het schaaltje op een rooster in het midden van de oven.

Zet nu ook de linzen op met 1/2 ui en een laurierblaadje en laat ca. 45 minuten op laag vuur zachtjes koken. Voeg zout pas na ca. 30 minuten kooktijd toe. Proef regelmatig of de linzen gaar genoeg voor je zijn zonder dat ze uit elkaar vallen. Zelf houdt ik wel van een beetje beetgaar.
Giet af in een zeef, van het kookwater op en laat de linzen even uitstomen. Plaats het zeef terug op de pan met het kookwater en dek af met het deksel om ze warm te houden.

Schil de aardperen en snijd ze in gelijke stukken. Maak de worteltjes schoon en snijd schuin in kleinere stukken dan de aardpeer (wortel heeft een langere gaartijd). Maak de ui schoon en snijd in kwarten. Zet apart.
Maak  nu de champignons schoon en halveer grote exemplaren. Hussel met 1/2 el olijfolie. Zet apart.
Verdeel de groenten over een ovenschaal en meng met een eetlepel olijfolie. Zet na 10 minuten naast de aardappelschotel in de oven.
Voeg na nog eens 20 minuten de champignons toe.

Was het groen van de bospeen en droog het goed. Verwijder de erg harde stelen. Maak er pesto van met een handje pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een flinke scheut goede olijfolie. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Is het nog te dik voeg dan nog een beetje olie toe.

Serveren:
Schep de linzen op het bord en verdeel de groenten er over. Bestrooi met zoutflakes en eventueel met peper. Verdeel er een eetlepel pesto over en een kneepje citroensap. Geef het pannetje aardappelen er apart bij.

Pin deze foto van de Geroosterde groenten met linzen en aardappel uit de oven

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Aardperen, wortel en champignons in een vegetarische ovenschotel. Geef er linzen bij, maak van het wortelloof pesto en bak de aardappelschijfjes meteen ook in de oven. Verrassend lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s