Slagroomgebakjes met nougatine

Feestelijk! Een van mijn favoriete gebakjes zijn slagroomgebakjes met nougatine. Deze gebakjes stonden al een tijdje op mijn lijst om zelf te maken. Lekker met een nougatine van amandelschaafsel. Wat een hele uitdaging leek, blijkt eigenlijk niet eens zo ingewikkeld en vooral erg leuk om zelf te doen.

Feestelijk! Een van mijn favoriete gebakjes zijn slagroomgebakjes met nougatine. Deze gebakjes stonden al een tijdje op mijn lijst om zelf te maken. Lekker met een nougatine van amandelschaafsel. Wat een hele uitdaging leek, blijkt eigenlijk niet eens zo ingewikkeld en vooral erg leuk om zelf te doen.

Nougatine gebakje

De vanillesuiker in de cake kun je ook makkelijk zelf maken. Klik hier om te lezen hoe je dat doet. Door slagroom met mascarpone te mengen, blijft de slagroom stevig.


Recept: Slagroomgebakjes met nougatine

Gebak
Voor 3 stuks
Voorbereiden:
ca. 45 minuten
Bereiden:
ca. 40 minuten
Totale tijd:*
2 uur en 30 minuten

INGREDIËNTEN

 • 2 eieren (M)
 • 100 g ongezouten roomboter
 • 100 g zelfrijzend bakmeel
 • 100 g fijne tafelsuiker
 • 1 tl vanillesuiker

Voor de vulling/garnering:

 • 3 el amandelcreme (ik gebruikte deze)
 • 150 ml slagroom
 • 1/2 el fijne tafelsuiker
 • 150 ml mascarpone
 • 150 g amandeslchaafsel
 • 1-2 el witte basterdsuiker
 • 3 chocolade koffieboontjes of blaadjes

BEREIDING

Even een opmerking vooraf: als totale tijd heb ik 2,5 uur staan. Dit is bij benadering, want de baktijd kan variëren evenals je handigheid in het opmaken van de gebakjes. Dan is er nog een half tot een heel uur nodig om de gebakjes goed te laten koelen.

Verwarm de oven voor op 160oC.
Maak een cakebeslag van alle ingrediënten: klop de boter met de suiker en vanillesuiker schuimig. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop telkens tot het ei volledig is opgenomen. Zeef het zelfrijzend bakmeel en spatel het door het beslag. Vul ramequin vormpjes (rechte vormpjes) tot tweederde en bak de cakejes bakken in ca. 30-45 minuten gaar. Prik na 30 minuten met een prikker er in om te controleren of ze gaar zijn. De prikker moet er droog uit komen. Zo niet, laat de cakejes dan iets langer staan.
Haal de vormpjes uit de oven, laat op een rooster ca. 5 minuten afkoelen en keer dan. Laat de cakejes verder helemaal afkoelen op het rooster.
Snijd elk cakeje in 3 plakjes.

Klop de slagroom stijf met ongeveer 1/2 eetlepel suiker. Roer de mascarpone los en meng voorzichtig door de slagroom.

Het amandelschaafsel roosteren in een droge koekenpan en zet apart. Smelt in dezelfde pan de basterdsuiker tot een lichtbruine karamel. Voeg dan het amandelschaafsel toe en roer het even om zodat alles goed gemengd is. Leg een velletje bakpapier op het aanrecht, giet het amandelmengsel er over uit en smeer het uit met een spatel (heet!!!). Laten afkoelen en hard worden. Verkruimel de nougatine of stamp grof in een vijzel.
Tot hier kun je de gebakjes ook een dag eerder voorbereiden. Bewaar de cake dan in een afgesloten trommeltje.

Gebakje opbouwen:
Smeer een laagje amandelcreme en vervolgens een laagje slagroom op het onderste cakeplakje. Leg het volgende erop en smeer ook dit in met de amandelcreme en slagroom. Eindig met het 3e cakeplakje.
Verdeel met een mes of kleine spatel slagroom rond de zijkant van het gebakje. Rol het dan door de nougatine. Dit gaat gemakkelijker als je bijv. een satéprikker door het gebakje steekt, dan heb je wat meer houvast.
Verdeel tenslotte een laagje amandelcreme en laagje slagroom over de bovenkant. Schep de resterende slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit een rozetje op de bovenkant.

Zet het taartje 1/2 tot 1 uur in de koelkast om een beetje op te laten stijven.
Garneer met een beetje nougatine en een chocolade koffieboontje of blaadje.

Variatietip: ook lekker is het om een beetje fijngesneden fruit zoals bijv. aardbeien, kersen of nectarine in de laagjes te verwerken.

Feestelijk! Een van mijn favoriete gebakjes zijn slagroomgebakjes met nougatine. Deze gebakjes stonden al een tijdje op mijn lijst om zelf te maken. Lekker met een nougatine van amandelschaafsel. Wat een hele uitdaging leek, blijkt eigenlijk niet eens zo ingewikkeld en vooral erg leuk om zelf te doen.

2 thoughts

  1. Hallo Gerda,
   Zie net je reactie. Bij wildgourmet zou ik denk ik een cranberrysaus maken. Gourmetsausjes zijn er bij mij meestal niet zo veel, hooguit een knoflooksaus en kruidenboter of kruidensausje, dat kan waarschijnlijk ook wel bij wild. Ik ben zelf niet zo’n wildfavoriet, dus heb daar niet veel ervaring mee.
   Succes nog met zoeken en fijne feestdagen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s