12 Heerlijke recepten voor de last-minute kerst inspiratie

De laatste dag voor kerst en ik heb nog geen idee wat te koken! Geen paniek, geen paniek, er is keuze genoeg. Dit jaar heb ik geen kooktijdschrift gekocht, inspiratie in de kookblaadjes van de plaatselijke supers vond ik ook niet.
Nu hoef ik maar voor één kerstdag iets te verzinnen, waarbij we met z’n tweetjes zijn. Gourmetten wordt het in ieder geval níet want dat is het leukst met een groter gezelschap. Ben je met twee dan haal je niet 2 stukjes biefstuk, 2 geitenkaasjes in spek, 1 aardappel in blokjes, 2 champignonnetjes en ga zo maar door. Dat is gewoon niet leuk. Maar ja wat dán?

Och, ik ga het gewoon op mijn eigen blog zoeken, dat ga ik doen! Na twee jaar schrijven moet ik daar toch wel iets van inspiratie uit kunnen halen. Hieronder mijn favorieten, met natuurlijk een link naar de bijbehorende recepten.

Ik wens jullie fijne, warme en vooruit, culinaire feestdagen toe.

Als amuse of voorafje is een klein hapje heerlijk. De croustades koop je kant-en-klaar, maar je kunt natuurlijk ook zelf bruscetta maken van dunne plakjes stokbrood. De rode-uien marmelade is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Onder elke foto staat de link naar het recept.

Avocado en Tonijn Hapjes
Croustades met Avocado en Tonijn

 

Rode uientaartje met geitenkaas
Rode-uien taartjes met geitenkaas

Hoofdgerechten, hier laat ik me leiden door mijn voorraden, anders wordt het te moeilijk om een keuze te maken. Vegetarisch valt mijn keuze op de groentetaartjes, behalve deze eenpersoonstaartjes staan er nog veel vegetarische gerechten op mijn blog. Een van mijn favorieten is toch wel de linzenschotel met geroosterde groenten van deze maand.
Voor morgen twijfel ik nog uit de risotto met gorgonzola of de saffraanrisotto. Wil je vlees op tafel zetten maar niet te veel werk op de dag zelf, dan is een runderstoof heerlijk. Al het werk kun je de dag tevoren doen.

Courgettetaartjes
Vegetarische courgettetaartjes
Risotto met Venkel en Gorgonzola
Risotto met venkel en Gorgonzola
Saffraanrisotto (3)
Saffraanrisotto met kabeljauw
Runderstoof met Belgischbier
Runderstoof met Belgisch bier

Bij een klassiek menu horen ook klassieke bijgerechten zoals rode kool, stoofpeertjes en aardappelen.

Stoofperen met port
Stoofpeertjes
Aardappeltorentjes
Aardappeltorentjes uit de oven
Pommes Duchesses
Pommes Duchesse

De afdeling desserts. Ter afsluiting van een kerstmaaltijd is een zwaar dessert niet mijn keuze. Heerlijk waren de blini’s – voor het gemak kun je ook poffertjes gebruiken. Het fruitsoepje is ook goed voor te bereiden, zo ook de peren met warme chocoladesaus.

Zoete blini's met vers fruit
Zoete blini’s met vers fruit
Fruitsoep met ijs
Fruitsoep met ijs
Peren met chocola
Peren met chocoladesaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s