Kabeljauw met kruidenkorst

De feestdagen zijn alweer achter de rug en we staan weer met beide voeten op de grond. Helaas niet in de sneeuw, daar moeten we nog even op wachten.

Het nieuwe jaar barst vaak los met goede voornemens en terugblikken. Eigenlijk doe ik niet aan voornemens, maar ik zag op oudejaarsavond de conference van Claudia de Breij. Ze eindigde bij het onderwerp vluchtelingen problematiek met het woord barmhartigheid en dat kwam héél hard bij me binnen. Barmhartigheid is de laatste tijd ver te zoeken als je de social media mag geloven. Dát heb ik me voorgenomen: meer barmhartigheid tonen.

Ik wens iedereen een goed, gezond en liefdevol nieuw jaar!

Dan nu terug naar de orde van de dag.
Kabeljauw met kruidenkorst. De vis krijgt een knapperig laagje van broodkruim met kruiden… Heerlijk! Samen met de topper van mijn blog: de hasselback aardappelen een goede start. Is je oven groot genoeg dan past dit gemakkelijk in één keer. Alleen de groenten ontbreken dan nog, zoals bijvoorbeeld een groene salade.

Kabeljauw met kruidenkorst

Recept: Kabeljauw met kruidenkorst

Vis
Voor 2 personen
Voorbereiden:
10 minuten
Bereiden:
15-20 minuten
Totale tijd:
25-30 minuten

INGREDIËNTEN

  • ca. 250 g kabeljauwfilet
  • 1 tl kruidenmix, bijv. mosterd/dille (ik gebruikte deze) *
  • 1-2 sneetjes (oud) witbrood
  • 1/2 citroen
  • ca. 1 el roomboter in blokjes
  • evt. zout en peper

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180oC.

Bak je meteen ook aardappelen in de oven, houdt dan rekening met de baktijden/temperaturen. Hasselback aardappelen hebben ca. 1 uur baktijd nodig.
Je kunt de vis dan het beste bereiden in een ovenschaal die naast de aardappelen past. Kwast de ovenschaal in met een beetje olie.

Verkruimel het brood. Doe je dit met de hand, dan is het handig het brood eerst in blokjes te snijden en dan wat fijner te maken met je vingers. Heel handig is het natuurlijk om een keukenmachine of het messenbakje van de staafmixer te gebruiken. Let dan op dat het kruim niet té fijn wordt.
Meng het broodkruim met 1 theelepel kruidenmix. Controleer de smaak van je kruidenmix voordat je het mengt. Veel kruidenmixen bevatten zout of suiker. Afhankelijk daarvan wil je wat meer of minder zout of peper over je vis strooien. De mosterd/dille kruiden smaakte al pittig genoeg, zodat peper niet meer nodig was.

Leg de vis in de ovenschaal en verdeel het broodkruim erover. Knijp een beetje sap uit de citroen en druppel dit over het broodkruim.
Verdeel de roomboter over de vis.


Kabeljauw met kruidenkorst

Zet de ovenschaal met de vis in de voorverwarmde oven en bak ca. 20 minuten tot de vis gaar is en het kruidenkorstje lekker knapperig.
De gaartijd is ook afhankelijk van de dikte van je visfilet. Controleer dit na 15 minuten even. Of gebruik een kernthermometer: gefileerde vis is gaar als de temperatuur 60 graden is.

* De mosterd/dille kruidendip ontving ik gratis om te proberen. Hij smaakt heerlijk, zeker in combinatie met vis. Minpuntje is de hoeveelheid suiker in de kruidenmix.

2 thoughts

Laat een reactie achter op Anja Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s