Klassieker: Hollandse erwtensoep

Hollandse erwtensoep

Hee mam, vroeg mijn dochter, heb jij eigenlijk een recept voor erwtensoep op je blog? Oh, ehhm nee? Vreemd eigenlijk dat je sommige recepten gewoon gedachteloos maakt, zonder recept. Het is, natuurlijk zou ik bijna willen zeggen, het recept van mijn moeder. Zonder varkenshiel, want mijn moeder gruwt van vet en kraakbeen (knoers zeiden wij vroeger) en dat heeft ze mij in ieder geval ook meegegeven. En ik natuurlijk ook mijn kinderen weer.

erwtensoep

Wij aten toen ik klein was bijna altijd oliebollen na de erwtensoep, toen ik op mezelf woonde werd dat stokbrood en nu vind ik donker roggebrood het lekkerst erbij.
Wie dat lekker vindt, verwarmt nog rookworst mee in de soep.


INGREDIËNTEN

 • 500 g platte rib
 • 500 g spliterwten
 • 2 l water
 • 2 dikke winterwortel
 • 2 dikke prei
 • 1/4 selderijknol
 • 1 dikke ui
 • 2 tl zout
 • 1 laurierblaadje
 • evt. een bouillonblok of maggi

Voor erbij:

 • roggebrood
 • evt. katenspek en mosterd

BEREIDING

Zet het vlees met 2 liter koud water op en breng langzaam aan de kook. Schep het schuim eraf met een schuimspaan. Snijd de ui in vieren en voeg met het laurierblaadje toe. Spoel de spliterwten in een zeef onder de koude kraan en voeg toe samen met een theelepel zout.
Laat de bouillon ca. 1/2 uur zachtjes koken. Ga niet fietsen of boodschappen doen, want het is belangrijk de soep regelmatig door te roeren. Dit gaat het makkelijkst met een spatel over de bodem van de pan, zodat de soep niet aanbrandt.

Maak ondertussen de groenten schoon, snijd de prei in halve ringen, de wortel en de selderij in blokjes.
Voeg dan de groenten toe aan de soep, breng weer aan de kook en laat nog ongeveer 1/2-1 uur zachtjes koken tot de groenten gaar zijn en de spliterwten uit elkaar vallen. Zorg er ook nu voor dat je de soep regelmatig door roert. Wordt hij té dik, voeg dan een scheutje water toe.
Vis na een half uur het vlees uit de soep, verwijder het bot (en evt. het vet) en pluk het vlees klein.

Proef de soep en voeg eventueel nog een bouillonblokje of een beetje maggi toe als het te flauw of zoet is. Gekookte prei, wortel en ui zijn nogal zoet van zichzelf, voeg je geen rookworst toe, dan heb je wat extra zout misschien wel nodig.
Voeg het vlees weer toe aan de soep en laat weer warm worden.

Voor een vegetarische versie van erwtensoep laat je uiteraard het vlees achterwege. Voeg dan in plaats van water groentebouillon toe voor extra smaak.

Bereidingstijd: ca. 1-1,5 uur.

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s