Aardappelfrieten, wedges of Vlaamse frieten uit de oven

Gebakken aardappelen zijn in dit gezin favoriet. Hoe dat komt weet ik eerlijk gezegd ook niet, maar het is gewoon zo dat gekookte aardappelen nogal saai gevonden worden. Er staan nogal wat variaties op mijn blog zoals hasselbacks, aardappeltorentjes of de geplette aardappelen, oh en de gevulde aardappel van Jamie Oliver (ook verschrikkelijk lekker). Nu voeg ik daar dan “eindelijk” de aardappelfrieten (of eigenlijk wedges) uit de oven aan toe.

Aardappelfrieten, wedges of Vlaamse frieten. Je bakt ze makkelijk in de oven, met een beetje olie en je favoriete smaakmakers zoals bijvoorbeeld knoflook en kruiden.

Als je wat minder tijd tot je beschikking hebt, dan zijn deze frieten en wedges toch wel heerlijk  en eigenlijk best snel klaar. Ze hoeven niet voorgekookt te worden en gaan de nog koude oven in eventueel met je favoriete kruiden. Terwijl je de rest van de maaltijd klaar maakt, bakken de aardappeltjes lekker bruin.

Bakken in de airfryer of in de oven

Voor het bakken van deze aardappelfrieten kun je ook prima de airfryer gebruiken. Hierbij is het wel belangrijk om er rekening mee te houden of je airfryer groot genoeg is voor 2 porties of meer.
Tip: zijn de frieten/wedges niet knapperig genoeg, dan kun je ook proberen ze eerst te husselen in een eetlepel aardappelzetmeel of maiszetmeel. Hierdoor bakken ze iets knapperiger.


Recept: Aardappelfrieten of wedges


INGREDIËNTEN

Voor 2 personen

  • 400 g grote (licht kruimige) aardappelen
  • 1 el olijfolie
  • verse kruiden (bijv. tijm of rozemarijn)
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld

Ook nodig: 

  • bakplaat
  • evt. bakpapier of siliconenmatje

BEREIDING

Schil de aardappelen, halveer ze in de lengte en snijd elke helft schuin in 4 of 5 partjes (wedges). Ga je voor Vlaamse frieten, snijd de aardappels in de lengte dan in 3 of 4 dikke plakken en daarna in dikke frieten.
Spoel goed in koud water en droog ze in een schone theedoek.
Doe de frieten samen met 1 eetlepel olijfolie in een kom en meng goed.

Vet de bakplaat in of leg er een vel bakpapier / siliconenmatje op.
Verdeel er de frieten over, strooi de verse kruiden erbij en leg 4 ongepelde teentjes knoflook ertussen.

Aardappel frieten

Voor de oven: Schuif de bakplaat in het midden van de nog koude oven. Stel de temperatuur in op 220oC (of 200oC hetelucht) en bak de aardappelen in ca. 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.
Eventueel tussentijds een keertje husselen.

TIP: ben je in het bezit van een hetelucht oven dan kun je een dubbele portie aardappelen of je groenten tegelijk roosteren op een tweede bakplaat. Stel de temperatuur dan in op 200oC .

Voor de airfryer: Verwarm de airfryer voor op 200oC en bak de aardappelen in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Tussentijds een keertje husselen.
Je kunt eventueel ook de frieten eerst voorbakken. Doe dit dan op 180oC voor ongeveer 10 minuten. Laat afkoelen en bak af op 200oC voor ongeveer 10 minuten.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 20 minuten
Bereiden: ca. 30 minuten

Pin deze foto van het recept voor ovenfrieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s