Aardappelfrieten uit de oven

Gebakken aardappelen zijn in dit gezin favoriet. Hoe dat komt weet ik eerlijk gezegd ook niet, maar het is gewoon zo dat gekookte aardappelen nogal saai gevonden worden. Er staan nogal wat variaties op mijn blog zoals hasselbacks, aardappeltorentjes of de geplette aardappelen, oh en de gevulde aardappel van Jamie Oliver (ook verschrikkelijk lekker). Nu voeg ik daar dan “eindelijk” de aardappelfrieten uit de oven aan toe.

Aardappelfrieten uit de oven

Als je wat minder tijd tot je beschikking hebt, dan zijn deze frieten en wedges toch wel heerlijk  en eigenlijk best snel klaar. Ze hoeven niet voorgekookt te worden en gaan de nog koude oven in eventueel met je favoriete kruiden. Terwijl je de rest van de maaltijd klaar maakt, bakken de aardappeltjes lekker bruin.


Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 400 g grote (licht kruimige) aardappelen
  • 1 el olijfolie
  • verse kruiden (bijv. tijm of rozemarijn)
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld

Ook nodig: 

  • bakplaat
  • evt. bakpapier of siliconenmatje

Bereiding

Schil de aardappelen, halveer ze in de lengte en snijd elke helft schuin in 4 of 5 partjes (wedges). Ga je voor Vlaamse frieten, snijd de aardappels in de lengte dan in 3 of 4 dikke plakken en daarna in dikke frieten.
Spoel goed in koud water en droog ze in een schone theedoek.
Doe de frieten samen met 1 eetlepel olijfolie in een kom en meng goed.

Vet de bakplaat in of leg er een vel bakpapier / siliconenmatje op.
Verdeel er de frieten over, strooi de verse kruiden erbij en leg 4 ongepelde teentjes knoflook ertussen.

Aardappel frieten

Schuif de bakplaat in het midden van de nog koude oven. Stel de temperatuur in op 220 graden (onder en bovenwarmte) en bak de aardappelen in ca. 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.
Eventueel tussentijds een keertje husselen.

TIP: ben je in het bezit van een hetelucht oven dan kun je een dubbele portie aardappelen of je groenten tegelijk roosteren op een tweede bakplaat. Stel de temperatuur dan in op 200 graden.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 20 minuten
Bereiden: ca. 30 minuten

Pin deze foto van het recept voor ovenfrieten!

Frieten uit de oven

Auteur: Anja

Hallo, leuk dat je er bent! Om met al mijn bewaarde recepten eindelijk eens wat te gaan doen ben ik dit blog begonnen. Een van mijn favoriete bezigheden is bakken; van brood, gebak tot hartige baksels, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ook probeer ik zo veel mogelijk met de seizoenen mee te koken en pakjes en zakjes te mijden. Mijn inspiratie haal ik uit bewaarde (familie)recepten maar ook uit kookboeken en van internet. Veel leesplezier! Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s