Oosterse kipkerrie met prei

Kip, prei en kerrie is een gouden combinatie wat mij betreft. Manlief heeft daar nog graag rozijnen aan toegevoegd, maar ik ben meer van de oosterse variant: kokosmelk en gember als extra smaak. In de laatste foodybox vond ik een pak kokosmelk; een drinkmelk en dus niet hetzelfde als de pakjes stroperige kokosmelk van bijvoorbeeld Conimex.
Vandaag een snelle versie van de kipkerrie met prei.

Kipkerrieschotel

Kipkerrieschotel

Een nadeel van een tweepersoons huishouden is dat je van grotere verpakkingen vaak maar weinig nodig hebt. Gelukkig kun je veel zaken invriezen, met kokosmelk of room gaat dat goed in een ijsblokjes-vorm.
Gember is ook heerlijk. Omdat ik dit niet al te vaak gebruik in maaltijden, vries ik vaak wat ik overhoud in voor latere momenten.

De kokos-rijstmelk heeft niet de nadrukkelijke kokossmaak die ik gewend ben, maar ik vind het zo eigenlijk wel lekker. De curry is een beetje pittig. Heb je deze niet in huis, gebruik dan gewone kerriepoeder en voeg eventueel voor de pit een halve chilipeper toe.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

 • 250 g kipdijfilet
 • 400 g prei
 • 1/2 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 el sojasaus
 • 2 tl hot curry poeder
 • 4 cm verse gember
 • 300 ml kokos-rijstmelk (ik gebruikte deze) *
 • 1 el maizena
 • zout
 • zonnebloemolie

 

Hoe maak je het:

 1. Snijd de kip in reepjes. Halveer de prei in de lengte en spoel schoon onder stromend water. Snijd dan schuin in plakjes van ca. 1-2 cm dikte. Snipper de ui en het teentje knoflook. Schil de gember en rasp deze.
 2. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote wokpan. Fruit hierin op laag vuur de ui en de knoflook. Voeg de kip toe en strooi er het currypoeder over. Draai het vuur hoger en braad de kip tot deze begint te kleuren. Giet de sojasaus erover en schep de kip om. Voeg dan de prei toe. Bak al omscheppend tot de prei zacht wordt. Draai eventueel het vuur iets lager. Laat ongeveer 5 minuten bakken tot de prei beetgaar is.
  Kipkerrieschotel met prei
 3. Roer de maizena los in de kokosmelk en meng dit door het prei-kip mengsel. Breng de kokosmelk al roerend aan de kook en laat de saus langzaam indikken.
  Proef op smaak en voeg eventueel nog zout of iets extra sojasaus toe en laat alles nog eens goed doorwarmen. Garneer eventueel met een (zwart) sesamzaad.

Serveer met witte rijst of bloemkoolrijst. Lekker erbij: cassave kroepoek.

 

Bereidingstijd: 
Voorbereiding: ca. 15 minuten
Bereiding: ca. 15-20 minuten

 

*Gebruik je de standaard kokosmelk, bijvoorbeeld van Conimex, dan heeft deze een veel sterkere kokossmaak. Houdt daar rekening mee bij het toevoegen aan je gerecht. Wil je een niet te sterke kokossmaak, voeg dan eerst iets minder toe. Ga door tot je tevreden bent over de smaak.

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s